Ο καφές εναντίον των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Κατηγορία: Καφές και καφεΐνη

Ο καφές μπορεί να βοηθά εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ και ΠάρκινσονΟι δράσεις του καφέ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ έχουν διεγείρει το ενδιαφέρον των ερευνητών.

Η σχέση καφέ και μνήμης οδήγησαν Πορτογάλους γιατρούς σε μια πρωτοποριακή μελέτη που εξέτασε κατά πόσο η κατανάλωση καφέ επηρέαζε τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ασθένεια Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση β-αμυλοειδούς ουσίας στον εγκέφαλο.
Είναι αιτία άνοιας με σταδιακή απώλεια της μνήμης και των πνευματικών ικανοτήτων και αλλοιώσεων της προσωπικότητας. Η αύξηση της συχνότητας της ασθένειας προκαλεί μεγάλες ανησυχίες και συνεχίζονται αδιάκοπα  οι προσπάθειες ανεύρεσης αποτελεσματικού τρόπου πρόληψης και αντιμετώπισης της.

Οι Πορτογάλοι γιατροί διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη καφεΐνης συσχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα βρήκαν ότι οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη νόσο είχαν καταναλώσει λιγότερη καφεΐνη στα 20 χρόνια που προηγήθηκαν συγκριτικά με ανθρώπους που δεν παρουσίασαν τη νόσο.

Νεώτερες επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προστατεύει από τη μείωση της μνήμης που παρατηρείται φυσιολογικά λόγω γήρανσης.

Παράλληλα εργασίες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η καφεΐνη πιθανόν να μπορεί να αντιστρέφει τις βλάβες του εγκεφάλου που παρατηρούνται σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και να αποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό τη μνήμη τους.  

Η καφεΐνη εισέρχεται εύκολα στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η καφεΐνη μειώνει με διάφορους τρόπους τη β-αμυλοειδή ουσία που συσσωρεύεται σε πλάκες στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Καταστέλλει τα δύο ένζυμα που απαιτούνται για την παραγωγή της β-αμυλοειδούς ουσίας και πιθανόν έτσι συμβάλλει στην προστασία της μνήμης. Επίσης καταστέλλει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον εγκέφαλο που οδηγούν στην αύξηση της εν λόγω ουσίας.

Επισημαίνεται ότι προκαταρκτικές έρευνες σε ενήλικες που δεν είχαν άνοια έδειξαν ότι η καφεΐνη μειώνει γρήγορα τα επίπεδα στο αίμα της β-αμυλοειδούς ουσίας όπως διαπιστώθηκε και σε πειραματόζωα.

Η μέτρια κατανάλωση καφέ, 3 έως 5 φλιτζάνια την ημέρα βρέθηκε ότι σχετίζεται με μείωση του κινδύνου προσβολής από τις νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Σε μια άλλη έρευνα Καναδών γιατρών σε 4.615 ηλικιωμένους από τους οποίους οι 194 παρουσίασαν Αλτσχάιμερ, το συμπέρασμα ήταν ότι η κατανάλωση καφέ ήταν αντιστρόφως συσχετιζόμενη με τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια.

Δηλαδή, στην Καναδική έρευνα η κατανάλωση καφέ φάνηκε να έχει προστατευτική δράση κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Το 2007, μια ανασκόπηση των ερευνών που έγιναν για τη σχέση καφέ και νόσου Αλτσχάιμερ κατάληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Τα ερευνητικά στοιχεία που στηρίζουν τη θέση ότι ο καφές ενεργεί εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ εμπλουτίζονται συνεχώς κατά τα τελευταία χρόνια.

Χρειάζονται ακόμη και άλλες ερευνητικές εργασίες για να αποδειχτεί τελεσίδικα η σχέση καφέ, καφεΐνης και νόσου Αλτσχάιμερ. Αναμένοντας μπορούμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας του οποίου κάθε πιθανή ευεργετική για τον εγκέφαλο δράση θα είναι ευπρόσδεκτη.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: