Χυμοί από σταφύλια και μήλα: Δύναμη προστασίας για καρδία και αρτηρίες

Κατηγορία: Χυμοί: Δύναμη για την υγεία και ευεξία

Η κατανάλωση φρέσκων χυμών διατηρεί ανέπαφη την περιεκτικότητα σε ωφέλιμες ουσίες.Πώς μας βοηθούν οι χυμοί των μήλων και των σταφυλιών;

Έχουμε πολλά να επωφεληθούμε καταναλώνοντας τους χυμούς των μήλων και των σταφυλιών. Οι θετικές επιδράσεις των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι ισχυρές όταν καταναλώνονται υπό τη φυσική τους μορφή διαμέσου των χυμών τους.

Η μακροχρόνια κατανάλωση φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών που προέρχονται από τα μήλα και τα κόκκινα σταφύλια, φάνηκε σε έρευνες ικανή να μειώνει την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας σε ζωτικές αρτηρίες της καρδίας και άλλες.

Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις των μήλων και των σταφυλιών στην καρδία και στις αρτηρίες. Τα ευρήματα τους έδειξαν ότι ο χυμός των μήλων και των κόκκινων σταφυλιών είχε ανάλογες ωφέλιμες καρδιαγγειακές προστατευτικές δράσεις όπως τα κόκκινα σταφύλια και τα μήλα. Ωστόσο ο χυμός των κόκκινων σταφυλιών είχε την ισχυρότερη προστατευτική δράση και ακολουθούσαν τα κόκκινα σταφύλια, ο χυμός μήλων και τα μήλα.

Γιατί ο χυμός μπορεί σε ορισμένα φρούτα να προσφέρει περισσότερα στον οργανισμό παρά το ίδιο αντίστοιχο φρούτο;

Η επεξεργασία ορισμένων  φρούτων όπως για παράδειγμα τα μήλα και τα σταφύλια αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των φυσικών τους αντιοξειδωτικών ενώσεων. Έτσι ο οργανισμός μπορεί να τις εκμεταλλεύεται καλύτερα.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι φαινόλες που περιέχονται σε διάφορα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα, έχουν συσχετισθεί με ευεργετικές επιδράσεις για την καρδία και τις αρτηρίες.

Τα κόκκινα σταφύλια και τα μήλα περιέχουν φαινολικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες έχουν σημαντικές δράσεις στην πρόληψη της αθηρωμάτωσης. Η αθηρωμάτωση ευθύνεται για τη σταδιακή απόφραξη ζωτικών αρτηριών εξαιτίας της πλάκας χοληστερόλης και της φλεγμονής που δημιουργούνται στα τοιχώματα τους. Δεν αποκλείεται να παίζουν ρόλο και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα φρούτα αυτά όπως η βιταμίνη C και τα καροτινοειδή.

Οι Γάλλοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μονπελιέ στα πειράματα τους, εξέτασαν σε πειραματόζωα το ρόλο του χυμού κόκκινων σταφυλιών και μήλων στην αθηρωμάτωση και το σύγκριναν με εκείνο των ίδιων των φρούτων πριν από την επεξεργασία τους. Τα συμπεράσματα τους προσθέτουν στις γνώσεις μας για τη διατροφική δύναμη των χυμών.

Η επεξεργασία των φρούτων και λαχανικών για παραγωγή χυμών είναι μια ευεργετική για την υγεία διαδικασία, μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα και απομακρύνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης και απόφραξης ζωτικών αρτηριών. Η κατανάλωση φρέσκων χυμών διατηρεί ανέπαφη την περιεκτικότητα των ωφέλιμων ουσιών όπως οι βιταμίνες και οι αντιοξειδωτικές ουσίες.

Οι χυμοί από ορισμένα φρούτα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του σώματος μας για την καταπολέμηση διάφορων ασθενειών από ότι η κατανάλωση των αντίστοιχων φρούτων.


Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: