Οι χυμοί από φρούτα και λαχανικά

Κατηγορία: Χυμοί: Δύναμη για την υγεία και ευεξία

Οι αγνοί χυμοί φρούτων και λαχανικών, έχουν ιδιότητες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, ουρολοιμώξεις και νόσο του Αλτσχάιμερ. Η διατροφική αξία και η ευχάριστη γεύση, τους καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλείς, με ευρεία κατανάλωση σε παιδιά και ενήλικες.

Οι χυμοί προσφέρουν ανάλογη προστασία από παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια) όπως τα φρούτα και λαχανικά. Παρά το γεγονός ότι δεν περιέχουν φυτικές ίνες, λόγω των αντιοξειδωτικών τους ουσιών, διατηρούν προστατευτικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των φρούτων και λαχανικών. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, έχουν πολλές θερμίδες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Ο ρόλος των χυμών στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, του καρκίνου και των ουρολοιμώξεων είναι αξιόλογος. Έρευνες αποκαλύπτουν συσχετισμούς μεταξύ κατανάλωσης χυμών από φρούτα ή λαχανικά και μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Άτομα που έπιναν 3 ή περισσότερα ποτήρια χυμού εβδομαδιαίως, βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο από ότι άτομα που έπιναν λιγότερο από 1 ποτήρι την εβδομάδα.

Ανάλογοι συσχετισμοί βρέθηκαν μεταξύ κατανάλωσης χυμών και μειωμένου κινδύνου για ουρολοιμώξεις στις γυναίκες (χυμοί μούρων) και καρκίνου των ωοθηκών.
Το κάθε είδος χυμού, έχει το δικό του θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων ουσιών. Ο χυμός μήλου, με τις αντιοξειδωτικές του ουσίες και το κάλιο, σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για έμφραγμα και παθήσεις των αρτηριών.

Ο χυμός καρότου, με το εξαιρετικό του περιεχόμενο σε βιταμίνες, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, συμβάλλει κατά του καρκίνου και βοηθά τα μάτια. Ο χυμός μούρων συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις ιδιότητες του στον τομέα της πρόληψης ουρολοιμώξεων και καταπολέμησης καρκίνων όπως αυτός των ωοθηκών.

Ο χυμός σταφυλιών με τις φλαβονοειδείς του ενώσεις, έχει προστατευτικές δράσεις για την καρδία και τον εγκέφαλο χάρις μεταξύ άλλων, στον αντιθρομβωτικό του ρόλο.
Ο χυμός πορτοκαλιού, εκτός από βιταμίνη C, προσφέρει μαγνήσιο και φολικό οξύ με ισχυρές δράσεις στον εγκέφαλο.

Ο χυμός ντομάτας, φτωχός σε θερμίδες, είναι πλούσιος όχι μόνο σε βιταμίνη C αλλά και σε λυκοπένιο με ιδιότητες στην πρόληψη του καρκίνου προστάτη και για προστασία της καρδίας. Προσέξτε, είναι προτιμότερο να καταναλώνεται χυμός ντομάτας χαμηλής περιεκτικότητας και όχι εμπλουτισμένος σε αλάτι.

Ο χυμός ροδιού, είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ανθοκυανίνες και βιταμίνες. Σχετίσθηκε με μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και αυξημένη γονιμότητα.

Οι χυμοί είναι πηγή δύναμης και ισχυρών προστατευτικών ουσιών για το ανθρώπινο σώμα. Εκτός από τη θρεπτική τους αξία, σχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο, νόσο Αλτσχάιμερ, ουρολοιμώξεις και με ευεργετικές δράσεις για τον εγκέφαλο, την πνευματική διαύγεια και τη μνήμη.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: