Μανιτάρια εναντίον καρκίνου

Κατηγορία: Διατροφή και καρκίνος

Ο καρκίνος φαίνεται να καταστέλλεται από ουσίες που περιέχουν τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια πιθανόν να έχουν ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη κατά του καρκίνου. Για χιλιάδες χρόνια τα μανιτάρια, ήταν για τους ανθρώπους πολύτιμο γιατρικό για διάφορες ασθένειες και φυσική πηγή στήριξης για την υγεία τους. Σε χώρες της Ασίας, χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα συστατικά από είδη μανιταριών για ιατρικούς σκοπούς.

Η επιστήμη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναγνώριση των ενεργών ουσιών στα μανιτάρια που μπορούν να επηρεάζουν την εξέλιξη ασθενειών. Διεξήχθησαν μέχρι σήμερα μεγάλος αριθμός ερευνών για τη σχέση μανιταριών και καρκίνου. Το 2005, ο επίσημος οργανισμός έρευνας για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο Cancer Research UK, διεξήγαγε ευρεία μελέτη των μανιταριών που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς.

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από την ιδιότητα πολλών από τα συστατικά μανιταριών που χρησιμοποιούνται τα οποία δεν είναι τοξικά αλλά βοηθούν στην απάμβλυνση πολλών από τις εξουθενωτικές παρενέργειες των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Βρήκαν ότι τα συστατικά αυτά των μανιταριών, όταν λαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι ασφαλή και φαίνεται ότι περιορίζουν τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας.

Βρήκαν ακόμη μία εκπληκτική δράση των ουσιών από μανιτάρια. Επιτρέπουν τη μείωση δόσεων τοξικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων χωρίς όμως να μειώνουν την αποτελεσματικότητα τους. Για το κοινό άσπρο μανιτάρι που διατίθεται ευρέως στην αγορά (Agaricus bisporus), μια πρόσφατη έρευνα από ακαδημαϊκά ιδρύματα της Καλιφόρνιας και του Οχάιο, δείχνει ότι έχει ισχυρή προληπτική δράση κατά του καρκίνου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αποστάγματα από το εν λόγω μανιτάρι και διαπίστωσαν ότι καταστέλλουν την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό κυττάρων καρκίνου μαστού σε καλλιέργειες.

Σε πειραματόζωα στα οποία είχαν εμφυτευτεί κύτταρα καρκίνου μαστού, οι ουσίες από το κοινό άσπρο μανιτάρι, κατέστελλαν τη δημιουργία καρκίνου μαστού. Πρέπει να επισημάνουμε ότι συχνά, είναι οι συνδυασμοί διαφόρων φυτοχημικών ουσιών που περιλαμβάνονται σε λαχανικά και φρούτα που ευθύνονται για τις ωφέλιμες τους δράσεις. Με βάση υπολογισμούς που έκαναν οι ερευνητές, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ημερησίως άσπρων μανιταριών, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη καρκίνου μαστού.

Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει αυτό που διαπίστωσαν οι άνθρωποι εδώ και χιλιετίες σχετικά με τα μανιτάρια. Είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά στην υγεία μας.

Ο ρόλος τους στην πρόληψη ορμονο-εξαρτώμενων καρκίνων όπως ο καρκίνος μαστού και άλλοι, είναι σημαντικός.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: