Η διατροφή που προστατεύει από γρίπη και κρυολόγημα

Κατηγορία: Διατροφή και μακροζωία

Η διατροφή έχει σημασία στην προστασία μας από γρίπη και μολύνσεις.Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το τι διαλέγετε να τρώτε κάθε μέρα μπορεί να σας κάνει πιο ισχυρούς στο να εξουδετερώνετε κάθε μορφής εισβολέα στο σώμα σας όπως ο ιός της γρίπης και άλλοι. Η διατροφή έχει καθοριστική σημασία στην προστασία του οργανισμού από μολύνσεις.

Για πρόληψη και αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος διάφορα τρόφιμα προσφέρουν ένα πλούσιο οπλοστάσιο ισχυρών παραγόντων που θωρακίζουν το σύστημα άμυνας μας. Τα τρόφιμα που διαλέγουμε να τρώμε κάθε μέρα σε συνδυασμό με τα εμβόλια, την ξεκούραση, τον καλό ύπνο και την τακτική σωματική άσκηση είναι ασπίδες προστασίας από τη γρίπη και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Οι καλής ποιότητας πρωτεΐνες χρειάζονται για τη σύνθεση των αντισωμάτων εναντίον των ιών της γρίπης.
Θα τις βρείτε σε κρέατα πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες αλλά φτωχά σε κορεσμένα λίπη όπως κοτόπουλο, ψάρι, σε αυγά, γάλα, γαλακτοκομικά φτωχά σε λιπαρά, σε όσπρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς ή σπόρια.

Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην άμυνα του αναπνευστικού συστήματος. Θα τη βρείτε σε καρότα, κολοκύθα με έντονο πορτοκαλί χρώμα, αχλάδια μάγκο, σπανάκι, λάχανο (κράμβη).

Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιπλέον έχει τις δικές της αντιικές ιδιότητες. Η βιταμίνη C δεν μπορεί να δημιουργηθεί ούτε και να αποθηκευτεί στο ανθρώπινο σώμα. Για αυτό είναι σημαντικό κάθε μέρα να έχουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως: Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ), πιπεριές διαφόρων ποικιλιών και χρωμάτων, μούρα, φράουλες, πεπόνι, μπιζέλια, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανό, ακτινίδια, μάγκο, παπάγια, χυμό πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ. Τα φρούτα σε κουτιά ή κατεψυγμένα είναι καλές πηγές βιταμίνης C.

Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό στοιχείο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη και μικρή έλλειψη του ψευδάργυρου είναι αιτία συχνότερων επεισοδίων κρυολογημάτων και γρίπης. Ο ψευδάργυρος από ζωικά τρόφιμα απορροφάται καλύτερα από αυτόν που είναι φυτικής προέλευσης. Θα το βρείτε σε κρέας βοδινό, αυγά, θαλασσινά, κάβουρα, στρείδια, σαρδέλες, δημητριακά ολικής αλέσεως και σπόρια κολοκύθας.

Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο για την άμυνα του σώματος μας. Υπάρχει σε συκώτι, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα), φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), ψωμιά και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο. Ο σίδηρος ζωικής προέλευσης απορροφάται καλύτερα. Εάν κάποιος δεν μπορεί να παίρνει αρκετό σίδηρο από τη διατροφή μπορεί ο γιατρός να του δώσει συμπλήρωμα με σίδηρο ή και ψευδάργυρο ή και βιταμίνες.

Το σκόρδο έχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ιών. Η αλικίνη που σχηματίζεται όταν συνθλίβεται το σκέλος του ωμού σκόρδου φαίνεται εμποδίζει τους ιούς να βλάπτουν τον άνθρωπο. Για άτομα που το ανέχονται, το μάσημα ενός ωμού σκέλους σκόρδου κάθε μέρα βοηθά την άμυνα τους εναντίον των μολύνσεων όπως η γρίπη.

Το σελήνιο μπορεί να προστατεύει από τους ιούς της γρίπης.
Το σελήνιο που προσφέρουν 3 καρύδια Βραζιλίας την ημέρα είναι αρκετό για προστασία από τους ιούς της γρίπης. Σελήνιο υπάρχει και σε άλλα είδη καρυδιών, στον τόνο, στα ζυμαρικά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: