Φασόλια, καρύδια, δημητριακά εναντίον καρκίνου

Κατηγορία: Διατροφή και καρκίνος

Τρόφιμα από το φυτικό βασίλειο, έχουν πολλά να προσφέρουν προστατεύοντας μας από καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι φυσικές ουσίες, που υπάρχουν σε αφθονία σε διάφορα τρόφιμα, μπορούν να μας προστατεύουν από πολλές ασθένειες. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα νέο, ισχυρό συστατικό με αντικαρκινική δράση σε τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης.

Η διατροφή πλούσια σε φασόλια, καρύδια, δημητριακά, φακές, μπιζέλια, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη καρκίνου. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν την ουσία inositol pentakisphosphate (IPP). Η δράση της εστιάζεται στην καταστολή ενζύμου που προωθεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η ανακάλυψη έγινε όταν ερευνητές αναζητούσαν τρόπους καταστολής του ενζύμου phosphoinositide 3-kinase. Το ένζυμο εμπλέκεται στη δημιουργία καρκίνων πνευμόνων, ωοθηκών και άλλων. H ουσία IPP με την αντικαρκινική δράση, ελέγχθηκε σε όγκους πειραματόζωων και σε καλλιέργειες κυττάρων από καρκίνους ανθρώπων και συγκεκριμένα από καρκίνους πνευμόνων και ωοθηκών. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ενεργός ουσία IPP των φασολιών, καρυδιών, δημητριακών, μπιζελιών και φακής, έχει διπλή ιδιότητα. Βρέθηκε ότι είχε την ιδιότητα να καταστρέφει τους όγκους και να ενδυναμώνει τη δράση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται εναντίον του καρκίνου πνευμόνων και ωοθηκών, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη καταστροφή των καρκίνων.

Η ουσία  IPP σε αντίθεση με χημειοθεραπευτικά φάρμακα, δεν είναι τοξική ακόμη και σε ψηλές συγκεντρώσεις. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για τη χρήση της στον άνθρωπο. Θα μπορούσε να δίνεται μαζί με χημειοθεραπευτικά φάρμακα, για να ενδυναμώνει τη δράση τους, για μεγαλύτερη καταστροφή καρκίνων των πνευμόνων, ωοθηκών και άλλων.

Τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια, τα καρύδια, τα δημητριακά, πιθανόν να μπορούν να μας προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνων.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σημαντική αυτή ανακάλυψη, θέλουν τώρα να αποδείξουν την προληπτική δράση των τροφίμων αυτών και την ισχυροποίηση της δράσης της χημειοθεραπείας από την ουσία IPP που περιέχουν.

Οι συνδυασμοί τροφίμων έχουν ευεργετικές συνέργειες.
Η κατανάλωση ντομάτας μαζί με μπρόκολο, μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από καρκίνο από ότι το κάθε λαχανικό μόνο του.

Η κατανάλωση ποικιλίας και συνδυασμών λαχανικών όπως οι ντομάτες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών μαζί με όσπρια, φασόλια, φακές, μπιζέλια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, μπορούν να έχουν εξαιρετικά ωφέλιμες δράσεις στον οργανισμό μας.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: