Το γιαούρτι στη δίαιτα για απώλεια βάρους

Κατηγορία: Γαλακτοκομικά: Γάλα, Τυρί, Γιαούρτι, Βούτυρο

Το γιαούρτι προσφέρει ασβέστιο στον οργανισμό και ίσως συμβάλει στη δίαιτα για απώλεια βάρους. Το γιαούρτι έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει όλα τα συστατικά του γάλατος και σχετικά λίγες θερμίδες. Είναι συμπυκνωμένο, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Το ασβέστιο που προέρχεται από τη διατροφή, επιδρά εναντίον της παχυσαρκίας. Το ασβέστιο προκαλεί αύξηση χρήσης των λιπών από τα κύτταρα και μείωση σύνθεσης νέου λίπους. Χαμηλό ασβέστιο στον οργανισμό μπορεί να ευνοεί την ανάπτυξη περισσότερων και μεγαλύτερων λιπωδών κυττάρων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ασβέστιο που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) είναι περισσότερο αποτελεσματικό εναντίον της σύνθεσης λίπους παρά το ασβέστιο από άλλες πηγές. Πρόσφατα ερευνητές υπέβαλαν 34 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, σε δίαιτα με χαμηλές θερμίδες για 12 εβδομάδες.

Η μια ομάδα των παχύσαρκων ασθενών, έπαιρνε δίαιτα με 500 θερμίδες λιγότερες θερμίδες από τις κανονικές ημερήσιες ανάγκες, μόνο μία μερίδα γαλακτοκομικών και 500mg ασβεστίου καθημερινά. Η δεύτερη ομάδα ελάμβανε δίαιτα με 500 θερμίδες λιγότερες από τις ημερήσιες ανάγκες αλλά με 3 μερίδες γιαουρτιού, μηδενικής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες. Η συνολική πρόσληψη ασβεστίου στην ομάδα αυτή κάθε μέρα, ήταν 1.100mg ημερησίως που είναι οι ημερήσιες ανάγκες των ενηλίκων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα με ψηλό ασβέστιο στη δίαιτα λόγω γιαουρτιού, είχε χάσει 61% περισσότερο λίπος. Στην ομάδα αυτή η απώλεια κοιλιακού λίπους (είναι πιο επικίνδυνο στην υγεία) ήταν 81% μεγαλύτερη από την ομάδα με δίαιτα χαμηλή σε ασβέστιο.

Επίσης η δίαιτα με ψηλό περιεχόμενο σε γαλακτοκομικό ασβέστιο από το γιαούρτι, οδηγούσε σε περισσότερη απώλεια λίπους παρά μυϊκού ιστού. Αντίθετα οι συνήθεις δίαιτες προκαλούν απώλεια λίπους αλλά και μυϊκού ιστού.

Παιδιά και έφηβοι, που καταναλώνουν τις ποσότητες γάλατος, τυριού και γιαουρτιού που συστήνονται για την ηλικία τους, έχουν συχνά κανονικό  βάρος σώματος.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι το γιαούρτι σε μια δίαιτα με μειωμένες θερμίδες, αυξάνει την απώλεια βάρους, λίπους και ιδιαίτερα του κοιλιακού κεντρικού πάχους που απειλεί πιο πολύ την υγεία.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: