Τα αυγά και η διατροφή: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Κατηγορία: Το πρόγευμα και η δύναμη του

Τα αυγά περιέχουν τις καλύτερες πρωτεΐνεςΤα αυγά είναι από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μας χαρίζει η φύση. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών ψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), βιταμίνη D, βιταμίνη Α, σίδηρο, παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9).

Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους. Η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχονται στα αυγά, είναι πολύ ψηλή.

Οι πρωτεΐνες του αυγού περιέχουν όλα τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η βιολογική αξία μιας πρωτεΐνης της διατροφής εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της χρήσης της από τον οργανισμό μας για την ανάπτυξη και ανανέωση των μυών, του δέρματος, όπως επίσης και για τη σύνθεση των αντισωμάτων, ορμονών και ενζύμων που έχουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό και στην υγεία μας.

Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλατος, του κρέατος, των φασολιών και του σολομού. Τα αυγά βοηθούν τα μάτια. Περιέχουν λουτεϊνη και ζεαξανθίνη που δρουν κατά του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που είναι η κυριότερη αιτία απώλειας όρασης και τύφλωσης των ηλικιωμένων.

Η βιταμίνη Α που περιέχουν τα αυγά βοηθά στην όραση κατά τη νύκτα.
Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου. Τα αυγά προσφέρουν σημαντικό μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, ιώδιο και σίδηρο.

Τα αυγά όταν είναι μέρος μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, προσφέρουν λιπαρές ουσίες που δεν υπερβαίνουν αυτές που συστήνονται για τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Φυσικά δεν πρέπει ταυτόχρονα να καταναλώνονται και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη. Το 80% της χοληστερόλης αίματος προέρχεται από τη χοληστερόλη που συντίθεται στο συκώτι. Μόνο 20% της χοληστερόλης προέρχεται από τη διατροφή.

Τα αυγά χωνεύονται εύκολα. Επιπρόσθετα επειδή είναι μαλακά προσφέρονται για τα βρέφη, τα παιδιά,  για άτομα με προβλήματα μάσησης, δοντιών, οδοντοστοιχιών και για τους ηλικιωμένους.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: