Το σκόρδο και οι επιδράσεις του στην υγεία μας

Κατηγορία: Φρούτα και λαχανικά

Το σκόρδο είναι ευεργετικό για την υγεία, με δράσεις για την καρδία και κατά του καρκίνου. Το σκόρδο προέρχεται από το φυτό Allium sativum, έχει έντονη καυστική γεύση, δυνατή οσμή και έχει μορφή βολβών που αποτελούνται από μικρότερες σκελίδες. Το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά όχι μόνο στη μαγειρική πολλών λαών αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε για το καρδιακό σύστημα, εναντίον των μολύνσεων, του κρυολογήματος, του καρκίνου και εναντίον των τροφικών δηλητηριάσεων.
Χρησιμοποιήθηκε επίσης, μέσα στα πλαίσια της δεισιδαιμονίας των ανθρώπων, για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων ή και των βρικολάκων.

Το σκόρδο είναι από τα πιο δημοφιλή φυσικά, φυτικά θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο. Το σκόρδο παίρνει τη χαρακτηριστική οσμή του από τις θειούχες ενώσεις που περιέχει. Οι ευεργετικές του δράσεις οφείλονται στις ενώσεις αυτές.

Όταν μια σκελίδα σκόρδου κοπεί σε πολλά μικρά κομματάκια τότε αρχίζει μια χημική αντίδραση, με τελικό παράγωγο μια ουσία που ονομάζεται allicin.
Η allicin έχει αντιβακτηριδιακές δράσεις. Έχει την ιδιότητα να θανατώνει επικίνδυνα βακτηρίδια στο στομάχι. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η allicin μπορεί να μειώνει τη χοληστερόλη αίματος και ότι έχει αντιπηκτική δράση.

Οι ιδιότητες αυτές συμβάλλουν στην ευεργετική προστατευτική δράση του σκόρδου πάνω στην καρδία. Άλλα στοιχεία υποστηρίζουν και πιθανές δράσεις του σκόρδου εναντίον των καρκίνων στομαχιού, χοντρού εντέρου και προστάτη.

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση φρέσκου σκόρδου ή ακόμη έτοιμων σκευασμάτων σαν συμπλήρωμα στη διατροφή, μπορούν να μειώσουν σε μέτριο βαθμό (μέχρι 9%) τη χοληστερόλη αίματος. Η αυξημένη χοληστερόλη αίματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου που προδιαθέτει στην εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων.

Η ποσότητα σκόρδου που φάνηκε αποτελεσματική είναι  μια σκελίδα ημερησίως.
Το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε λόγω της δράσης του εναντίον των μικροβίων στα φαγητά για μείωση του κίνδυνου τροφικής δηλητηρίασης.

Πώς πρέπει να λαμβάνεται το σκόρδο; Ο καλύτερος τρόπος είναι το σκόρδο να τρώγεται ωμό. Όταν ψηθεί το σκόρδο, χάνει την ικανότητα να δημιουργεί την δραστική ουσία allicin, που είναι υπεύθυνη για τις ευεργετικές του δράσεις.

Το σκόρδο δεν έχει σημαντικούς κινδύνους όταν λαμβάνεται σε λογική ποσότητα. Προβλήματα εμφανίζονται όταν κάποιος φάει περισσότερες από 5 σκελίδες την ημέρα. Στις ποσότητες αυτές το στομάχι αναστατώνεται, δημιουργείται φούσκωμα και καούρα στο στομάχι. Επίσης υπάρχουν άτομα που είναι αλλεργικά στο σκόρδο.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: