Η μάθηση, η μνήμη, η διατροφή και τα παιδιά

Κατηγορία: Διατροφή, παιδιά και σχολείο

Για καλύτερη μάθηση στα παιδιά χρειάζεται ευρύ φάσμα τροφίμων στα πλαίσια μιας ισοζυγισμένης διατροφής.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο πιο καλά είναι εξοπλισμένος ο εγκέφαλος ενός παιδιού με ισχυρές θρεπτικές ουσίες από τη διατροφή, τόσο πιο καλά μπορεί να μαθαίνει, να αποδίδει και να βοηθά στην επίτευξη των στόχων που έχει βάλει το παιδί για τη σχολική του χρονιά.

Η διατροφή, ο ύπνος και η σωματική άσκηση είναι καθοριστικοί παράγοντες για τις ικανότητες συγκέντρωσης, μάθησης, μνήμης και σχολικής απόδοσης. Οι γονείς έχουν χρέος να προσέχουν ιδιαίτερα τους βασικούς αυτούς τομείς. Πρέπει οι ίδιοι να μαθαίνουν πιο πολλά για τα εν λόγω θέματα και να μεταφέρουν τις γνώσεις στα παιδιά.

Όλοι συμφωνούν ότι το καλό πρόγευμα είναι το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη σχολική μέρα. Δραστηριοποιεί έγκαιρα το μεταβολισμό του παιδιού, του προσφέρει την πρώτη βασική ενέργεια για την αρχή της μέρας, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη συμμετοχή του στα μαθήματα. Παιδιά που τρώνε συστηματικά πρόγευμα έχουν καλύτερες σχολικές αποδόσεις.

Για καλύτερη μάθηση χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα τροφίμων στα πλαίσια μιας ισοζυγισμένης διατροφής. Σημασία πρέπει να δίνεται στην ποιότητα και στην ποσότητα που εξαρτάται από την περίοδο ανάπτυξης και από τη σωματική άσκηση.

Η υγιεινή διατροφή του παιδιού για καλύτερη σχολική απόδοση πρέπει να περιέχει ζυμαρικά, ψωμί με κατά προτίμηση αλεύρι ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Οι πρωτεΐνες καλής ποιότητας από αυγό, κρέας και ψάρι προσφέρουν αμινοξέα για τη σύνθεση νέων πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός του παιδιού.

Τα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνες και σίδηρο, συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών λόγω ανάπτυξης. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα διότι παρέχουν ασβέστιο που έχει βασικό ρόλο για την ανάπτυξη του σκελετού.

Τα εδέσματα και γλυκά με άφθονη προστιθέμενη ζάχαρη, πρέπει να περιορίζονται.
Από μικρά, τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν για τις νοσηρές επιπτώσεις του φαγητού με υπερβολικό αλάτι ή λίπος ζωικής προέλευσης. Είναι προτιμότερο να συνηθίζουν να πίνουν νερό και χυμούς και να αποφεύγουν πολλά άλλα υγρά που δεν είναι τόσο καλά για την υγεία τους. 

Η υγιεινή διατροφή προσφέρει στον εγκέφαλο βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το φολικό οξύ έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία της μνήμης, των γνωστικών ικανοτήτων και της πνευματικής διαύγειας. Ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β. Περιέχεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά, φασόλια, αβοκάντο, μπανάνες, φράουλες, πορτοκάλια, χυμό πορτοκαλιού, σπαράγγια και ζύμη.

Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Υπάρχει σε ψάρια, αυγά, κρέας, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι βιταμίνες βοηθούν. Όμως μην ξεχνάτε ότι είναι προτιμότερο οι βιταμίνες να προέρχονται από φυσικές τροφές και όχι από φαρμακευτικά σκευάσματα.

Οι φυσικές τροφές περιέχουν όχι μόνο βιταμίνες αλλά και χρήσιμα στοιχεία που δρουν σε συνέργια με τις βιταμίνες προσφέροντας περισσότερα στον εγκέφαλο, στη μνήμη, στη μάθηση και σε άλλες λειτουργίες του σώματος.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: