Το περιβάλλον, το φαγητό μας και ο καρκίνος

Κατηγορία: Διατροφή και καρκίνος

Το φαγητό μας επηρεάζεται από το περιβάλλον και ο καρκίνος παραμονεύει.Σίγουρα και εσείς ανησυχείτε διότι όλο και περισσότερες βλαβερές ουσίες εισέρχονται στη διατροφή μας.

Δεν είναι μόνο οι διάφορες χημικές ουσίες όπως οι χρωστικές και τα συντηρητικά που προστίθενται στα προπαρασκευασμένα τρόφιμα όταν κατασκευάζονται.

Υπάρχουν επίσης, τα φυτοφάρμακα, τα μικροβιοκτόνα, τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πολλές άλλες τοξίνες όπως η διοξίνη και οι οργανοχλωριωμένες ενώσεις που παράγονται από τους ανθρώπους, βρίσκουν τρόπο να εισέλθουν στα φαγητά ή στο νερό και στη συνέχεια να εισβάλουν στο σώμα μας.

Το κόστος που πληρώνουμε για τη θλιβερή αυτή κατάσταση είναι μεγάλο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μας πληροφορεί ότι από το 1990 και μετά, η συχνότητα νέων περιστατικών καρκίνου αυξήθηκε παγκοσμίως κατα 20%. Μέχρι το 2020, η συχνότητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 50%.

Η συχνότητα καρκίνου σε παιδιά και έφηβους αυξάνεται κατά 1,5% κάθε χρόνο στα τελευταία 30 χρόνια. Στους ενήλικες έχουν καταγραφεί σημαντικές αυξήσεις στους καρκίνους μαστού, όρχεων, προστάτη, πνευμόνων, λεμφωμάτων, εγκεφάλου και άλλων. Μέχρι 5% των καρκίνων που εκδηλώνονται οφείλονται σε καρκινογόνους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ πρόκλησης καρκίνου και χημικών ουσιών που παράγουν οι άνθρωποι και απελευθερώνουν στο περιβάλλον. Διάφορες κατηγορίες των ουσιών αυτών προκαλούν καρκίνο. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ανθεκτικοί οργανικοί ρυπαντές, οι οργανοχλωριωμένες ενώσεις, η διοξίνη, το βενζόλιο και άλλες.

Εισέρχονται στη διατροφική αλυσίδα, συσσωρεύονται στον οργανισμό και από ένα σημείο και μετά, είναι δυνατόν να προκαλούν καρκίνο. Η γνωστή περίπτωση της διοξίνης, που μπορεί να συσσωρεύεται στο κρέας ή στο γάλα, η οποία επίσης διαπερνά τον πλακούντα και φθάνει στο παιδί, είναι ένα παράδειγμα που μας δείχνει το τι μπορεί να συμβαίνει καθημερινά.

Στο πόλεμο εναντίον του καρκίνου, αυτά που κάνουμε μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά. Απαιτούνται επειγόντως περισσότερα μέτρα και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για να μειωθεί ή έκθεση όλων στις βλαβερές, καρκινογόνες ουσίες που παράγουμε και απελευθερώνουμε στο περιβάλλον μας.

Οι νέοι και τα παιδιά μας, είναι ακόμη πιο ευάλωτοι στην τραγική αυτή κατάσταση. Εάν δεν φροντίσουμε να σταματήσουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, η απώλεια ανθρώπινων ζωών μελλοντικά, θα συνεχίζει  να αυξάνεται δραματικά. Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: