Το κόκκινο κρασί βοηθά κατά του κρυολογήματος

Κατηγορία: Κρασί

Το κρασί όταν καταναλώνεται με μέτρο πιθανόν να βοηθά την υγεία.Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που στηρίζουν την άποψη ότι το κόκκινο κρασί όταν καταναλώνεται με μέτρο, έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία.

Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι το κρασί συσχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα λόγω καλύτερης υγείας της καρδίας. Το κρασί επιδρά στον οργανισμό προκαλώντας μια μικρή αύξηση στα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL.

Η ρεσβερατρόλη που προέρχεται από τα σταφύλια και περιέχεται στο χυμό τους και στο κρασί έχει διάφορες ενδιαφέρουσες δράσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται η μείωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων μεταξύ τους και η καταστολή ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος έρευνα έδειξε ότι άτομα που πίνουν περισσότερα από 2 ποτήρια κόκκινο κρασί παρουσιάζουν λιγότερα κρυολογήματα από άτομα χωρίς αυτή τη συνήθεια. Άτομα που πίνουν 1 ποτήρι κρασί την ημέρα, παρουσιάζουν επίσης λιγότερα κρυολογήματα, αλλά σε λιγότερο βαθμό σε σύγκριση με τους πρώτους.

Άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις του κρασιού είναι οι αντιοξειδωτικές. Οι φλαβονοειδείς ενώσεις φαίνεται ότι βοηθούν το μεταβολισμό των κυττάρων. Τα προστατεύουν  από τις νοσηρές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου που δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό του ανθρώπινου σώματος.

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι έρευνες για τις επιδράσεις του κρασιού στην υγεία των ανθρώπων δεν έχουν δώσει ξεκάθαρα αποτελέσματα. Στον τομέα τη καρδίας και του κυκλοφορικού συστήματος υπάρχουν οι περισσότερες ερευνητικές αποδείξεις για ωφέλιμες δράσεις του κρασιού.

Στον τομέα του καρκίνου υπάρχουν στοιχεία για αντικαρκινική δράση ενώσεων που περιέχει το κρασί. Ωστόσο ορισμένες έρευνες έδειξαν συσχετισμό καρκίνων σε γυναίκες και κατανάλωσης αλκοόλ.

Η ήπια κατανάλωση κρασιού και η σχέση της με τη μείωση του κινδύνου για κρυολόγημα ενδιαφέρει. Μπορεί η ήπια αυτή κατανάλωση να ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή τις λειτουργίες άμυνας εναντίον των μικροβίων διαφόρων τύπων. Χρειάζεται όμως περαιτέρω επιβεβαίωση αυτής της σχέσης.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι η υπερβολική κατανάλωση κρασιού ή άλλων αλκοολούχων ποτών αλκοόλ αυξάνει σοβαρά τους κινδύνους για αλκοολισμό, ψηλή πίεση, παχυσαρκία, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο του μαστού, αυτοκτονία και ατυχήματα.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: