Καφές και προστασία από το διαβήτη

Κατηγορία: Καφές και καφεΐνη

Ο καφές πιθανόν προστατεύει από το διαβήτη.Η μακροχρόνια κατανάλωση του καφέ συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Η συχνότητα του διαβήτη αυξάνεται ανησυχητικά και αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα.

Υπολογίζεται ότι λόγω υπερβολικού βάρους σώματος και παχυσαρκίας, ο αριθμός των διαβητικών σε όλο τον κόσμο θα ανέλθει μέχρι το 2010 σε 220 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο διαβήτη τύπου 2 μειώνεται η ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στη δράση της ινσουλίνης. Προκύπτουν τότε ψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που είναι αιτία σοβαρών προβλημάτων.

Οι έρευνες συνεχίζουν να παράγουν στοιχεία που στηρίζουν τη θέση ότι η κατανάλωση καφέ απομακρύνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Άτομα που πίνουν καφέ μακροχρόνια, φαίνονται να έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καφέ.

Ολλανδοί γιατροί ερευνώντας 17.000 άτομα ηλικίας από 30 έως 60 ετών βρήκαν ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον 7 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 50% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από το διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με άτομα που έπιναν λιγότερα από 2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Αμερικανοί γιατροί από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε άλλη επιδημιολογική εργασία που συμπεριέλαβε 41.934 άνδρες από το 1986 έως το 1998 και 84.276 γυναίκες από το 1980 έως το 1998 εξέτασαν τη σχέση κατανάλωσης καφέ και διαβήτη τύπου 2.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που έπιναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη είχαν 50% λιγότερο κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άνδρες που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη είχαν 30% λιγότερο κίνδυνο για να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Η μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 σχετιζόταν με τη συνολική ποσότητα καφεΐνης που έπαιρναν οι συμμετέχοντες είτε από τον καφέ τους είτε από άλλα ποτά που έπιναν και που περιείχαν καφεΐνη.

Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτά είναι καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Όμως ακόμα διερευνάται πως ο καφές δρα κατά του διαβήτη.

Υπάρχουν και άλλες ωφέλιμες ουσίες στον καφέ εκτός από την καφεΐνη όπως το μαγνήσιο, το χλωρογενικό οξύ, κάλλιο και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις. Οι ουσίες αυτές βρέθηκαν σε εργαστηριακές και κλινικές έρευνες ότι βοηθούν το μεταβολισμό της γλυκόζης (αύξηση ευαισθησίας στην ινσουλίνη, απορρόφηση γλυκόζης, έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας) και κατά συνέπεια μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Πιθανόν οι ουσίες αυτές βελτιώνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη. Ο καφές αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως και πιθανόν έχει μια απροσδόκητη ευεργετική δράση εναντίον του διαβήτη.

Χρειάζονται και άλλες έρευνες για να αποδειχθεί τελεσίδικα ότι ο καφές συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη. Για αυτό δεν μπορεί σήμερα να συστήνεται η κατανάλωση καφέ σε μεγάλες ποσότητες για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: