Πρόληψη καρκίνου, δημητριακά και ζυμαρικά

Κατηγορία: Δημητριακά και ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως σχετίζονται με πρόληψη καρκίνων. Ποιος είναι ο ρόλος που μπορούν να έχουν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως στην προστασία μας από διάφορες μορφές καρκίνου;

Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Το 33% των καρκίνων που εμφανίζονται κάθε χρόνο οφείλονται στην κακή διατροφή.

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως σχετίζονται με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του στόματος, του στομαχιού, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του μαστού, της ουροδόχου κύστης, της μήτρας και των ωοθηκών.

Επίσης τα δημητριακά ολικής αλέσεως δυνατόν να έχουν προστατευτικές ιδιότητες εναντίον του καρκίνου του παγκρέατος, των λεμφωμάτων και του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Μέχρι πρόσφατα ήταν αποδεκτό ότι οι φυτικές ίνες, ιδιαίτερα οι αδιάλυτες φυτικές ίνες ήταν ο λόγος για τον οποίο τα δημητριακά ολικής αλέσεως μείωναν τον καρκίνο παχέος εντέρου. Όμως φαίνεται ότι είναι και άλλα συστατικά που τους προσδίδουν τον προληπτικό τους ρόλο.

Συγκεκριμένα το φολικό οξύ, τα φυτοοιστρογόνα, δρουν συνεργιστικά με τις φυτικές ίνες και πιθανόν άλλα στοιχεία που περιέχονται στα εν λόγω τρόφιμα για να συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

 

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: