Χοληστερόλη, καρδία και ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Κατηγορία: Χοληστερόλη

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL και ωφελούν την καρδία.Η διατήρηση της χοληστερόλης αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη της αθηρωμάτωσης.

Η πρόληψη της αθηρωμάτωσης μπορεί να αποτρέπει την προσβολή σας από τη στεφανιαία νόσο της καρδίας που ευθύνεται για τη στηθάγχη, την καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου και για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Είναι ευπρόσδεκτο κάθε μέσο που μειώνει στο αίμα την κακή χοληστερόλη LDL και αυξάνει την καλή χοληστερόλη LDL έτσι ώστε να επιτυγχάνονται και να διατηρούνται τα επιθυμητά επίπεδα.

Η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης LDL του αίματος σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τη δράση των φυτοστερολών που περιέχουν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Τα ζυμαρικά που είναι φυτικά προϊόντα, όταν καταναλώνονται χωρίς επιπρόσθετα στοιχεία (κρέμες, σάλτσες, αυγά, κρέας και άλλα), συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης LDL του αίματος.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η προσεκτική διατροφή με στόχο την αποφυγή της ψηλής χοληστερόλης που οδηγεί στην αθηρωμάτωση με κίνδυνους για την καρδία και τον εγκέφαλο, επιβάλλεται όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά.

Τα οφέλη για την καρδία που προσφέρουν διάφορες κατηγορίες τροφίμων, είναι καλό και σας ωφελεί να τα γνωρίζετε.

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν την προστατευτική δράση των δημητριακών στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Άτομα που τρώνε τουλάχιστον 2,5 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως, έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή πάθηση σε σύγκριση με άτομα που τρώνε λιγότερο από 1 μερίδα ημερησίως. Μια μερίδα, σύμφωνα με το National Cancer Institute, είναι η ποσότητα που περιέχεται σε ένα μικρό μπολ.

Το ψωμί και τα ζυμαρικά από αλεύρι ολικής αλέσεως, το πρόγευμα με δημητριακά ολικής αλέσεως, το ρύζι με τη φλούδα του, περιέχουν ουσίες που είναι ευεργετικές για την καρδία.

Τα ζυμαρικά περιέχουν ελάχιστες ποσότητες λίπους και νατρίου. Το νάτριο είναι το στοιχείο στο άλας που όταν συγκεντρώνεται σε ψηλές ποσότητες στον οργανισμό, προκαλεί ψηλή πίεση. Σε περίπου 40 γραμμάρια μαγειρεμένων ζυμαρικών, περιέχονται μόνο μισό γραμμάριο λίπους και 5 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά των ζυμαρικών έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδίας.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: