Ο καφές εναντίον του καρκίνου

Κατηγορία: Καφές και καφεΐνη

Ο καφές πιθανόν να μας προστατεύει από καρκίνο διαφόρων τύπων.Η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με μείωση κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Ο καρκίνος του ήπατος αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω καρκίνου παγκόσμια.

Στην Ιαπωνία τρεις μεγάλες προοπτικές επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι η αύξηση κατανάλωσης του καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος. Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε και μεγάλη πληθυσμιακή έρευνα στη Φιλανδία.

Η αναγνώριση των αιτιών που προκαλούν ηπατικό καρκίνο και η εύρεση των παραγόντων που προστατεύουν από αυτόν απαιτούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση του.

Η επιρροή της διατροφής στη πρόκληση διαφόρων παθήσεων του συκωτιού έχει ήδη αναγνωρισθεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι γνωστές οι αρνητικές και δηλητηριώδεις επιδράσεις του αλκοόλ και της παχυσαρκίας (λιπώδες ήπαρ) στο συκώτι που οδηγούν σε κίρρωση ή καρκίνο ήπατος και μεγάλο αριθμό θανάτων.

Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα παγκόσμια και δικαιολογημένα οι επιδράσεις του στην υγεία αποτελεί ένα τομέα μεγάλου ενδιαφέροντος. Ο καφές είναι από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών της διατροφής.

Εκτός από την καφεΐνη περιέχει το χλωρογενικό οξύ που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν το γενετικό υλικό των κυττάρων μας DNA από τις αλλοιώσεις που οδηγούν σε καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

Ο καφές είναι πλούσιος σε φυτοοιστρογόνα που πιθανόν να έχουν χημειοπροστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου. Οι φυτικές ουσίες όπως τα φυτοοιστρογόνα, οι φυτοστερόλες, οι ισοφλαβόνες, οι λιγνάνες, περιέχονται στον καφέ, στο μαύρο και πράσινο τσάι, στα καρότα, στο μπρόκολο, στο λουβί, στο ρεβίθι, στο μαρούλι, στο λιναρόσπορο, στη σόγια και στα κρεμμύδια.

Οι ευεργετικές για την υγεία δράσεις τους περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την προφύλαξη από καρκίνο. Εκτός από τα ερευνητικά δεδομένα που συσχετίζουν την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του ήπατος υπάρχουν στοιχεία και για άλλες μορφές καρκίνου.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι ο καφές προστατεύει από καρκίνο παχέος εντέρου και καρκίνο μαστού σε άνδρες. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν ότι ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Συσχετισμοί που βρέθηκαν μεταξύ καφέ και καρκίνου ουροδόχου κύστης το 1980 οφείλονταν στο ότι το κάπνισμα που υπήρχε ταυτόχρονα με την κατανάλωση του καφέ αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου ουροδόχου κύστης.

Σε νεώτερες έρευνες βρέθηκε ότι η ψηλή κατανάλωση καφέ σε γυναίκες με μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 ή BRCA2 που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού δεν είναι βλαβερή. Μάλιστα είναι πιθανόν ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για τον εν λόγω καρκίνο εξαιτίας των φυτοοιστρογόνων που ο καφές περιέχει.

Σε άλλη εργασία εξετάστηκε ο ρόλος του καφέ στον καρκίνο του πνεύμονα.
Βρέθηκε ότι ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο πνεύμονα μειώνεται ανάλογα με τα φυτοοιστρογόνα διατροφής.

Τα άτομα με τη ψηλότερη λήψη φυτοοιστρογόνων είχαν σημαντική μείωση 46% του κινδύνου για καρκίνο πνεύμονα.
Η προστατευτική δράση των φυτικών αυτών ουσιών παρατηρήθηκε σε νυν ή πρώην καπνιστές. Οι συσχετισμοί που παρατηρήθηκαν υποστηρίζουν τη θέση ότι η κατανάλωση φυτικών οιστρογόνων πιθανόν μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο πνεύμονα.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: