Βιταμίνες, καρδία και καρδιακή προσβολή

Κατηγορία: Βιταμίνες

Οι βιταμίνες δεν είναι σίγουρο ότι προστατεύουν την καρδία από έμφραγμα μυοκαρδίου ή άλλη καρδιακή πάθηση.Επειδή κάποιες έρευνες έδειξαν συσχετισμούς μεταξύ της λήψης ορισμένων βιταμινών και θετικών επιδράσεων στην υγεία της καρδίας, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πίνοντας καθημερινά βιταμίνες διαφόρων τύπων θα μπορούσαν να προλαμβάνουν παθήσεις στην καρδία τους.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο ορθός τρόπος πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η πρόληψη δεν βασίζεται στη λήψη βιταμινών αλλά στον έλεγχο των βασικών παραγόντων που ευθύνονται για την πρόκληση βλαβών στην καρδία και στις αρτηρίες.

Οποιαδήποτε βιταμίνη και εάν παίρνετε, δεν θα σας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις εάν δεν ακολουθείτε τους χρυσούς κανόνες προστασίας του καρδιαγγειακού σας συστήματος που είναι: Υγιεινή διατροφή, αποφυγή της καθιστικής ζωής, τακτική σωματική άσκηση, διατήρηση κανονικού βάρους σώματος, αποφυγή του καπνίσματος, διατήρηση καλών επιπέδων χοληστερόλης αίματος και εάν πάσχετε από παθήσεις όπως ο διαβήτης ή ψηλή πίεση, να τις ρυθμίζετε σωστά.

Οι βιταμίνες μπορεί να είναι χρήσιμες, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που δεν τρέφονται σωστά ή που έχουν φτωχή σε βιταμίνες διατροφή. Οι πλείστοι υγιείς άνθρωποι που έχουν μια κανονική διατροφή δεν χρειάζονται να παίρνουν βιταμίνες.

Οι έρευνες δεν έχουν δώσει στοιχεία που να αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι βιταμίνες είναι σε θέση να μειώνουν τον κίνδυνο κάποιος να εκδηλώσει καρδιακή πάθηση ή να παρουσιάσει καρδιακή προσβολή.

Μερικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και Ε, βρέθηκαν σε επιδημιολογικές έρευνες να σχετίζονται με μείωση του κινδύνου προσβολής από καρδιοπάθειες.

Οι βιταμίνες C και Ε, φαίνεται ότι βοηθούν την καρδία λόγω του ότι εμποδίζουν την κακή χοληστερόλη LDL να δημιουργεί πλάκες αθηρωμάτωσης στα τοιχώματα των αρτηριών.

Η αθηρωμάτωση προκαλεί στένωση και απόφραξη των αρτηριών που οδηγεί στο έμφραγμα του μυοκαρδίου και στο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο οι επιδημιολογικές, αναδρομικές, παρατηρητικές έρευνες δεν είναι ικανές να αποδείξουν οριστικά την αποτελεσματικότητα των βιταμινών C και Ε στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Μια άλλη βιταμίνη για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον και γίνονται έρευνες για την αποτελεσματικότητα της στην υγεία της καρδίας είναι η βιταμίνη D.
Και στην περίπτωση αυτή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία, τίποτε ακόμη δεν είναι σίγουρο.

Για τους λόγους αυτούς δεν είναι σίγουρο κατά πόσο η λήψη βιταμινών μπορεί να βοηθά την καρδία.

Εάν ανησυχείτε ότι χρειάζεστε κάποια βιταμίνη, προτιμότερο να ρωτήσετε το γιατρό σας. Αυτός θα ερευνήσει εάν οι ενοχλήσεις που τυχόν έχετε σχετίζονται ή όχι με έλλειψη κάποια βιταμίνης.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: