Το κρασί εναντίον του καρκίνου

Κατηγορία: Κρασί

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που έχει το κρασί δυνατόν να καταστέλλουν την ανάπτυξη ορισμένων όγκων.Τα κρασί πάντοτε ενδιέφερε τους ανθρώπους. Η ευχάριστη, πλούσια γεύση του με τις πολλές της διαφοροποιήσεις αποτελεί πόλο έλξης για ιδιαίτερες στιγμές.

Παράλληλα οι άνθρωποι κατάλαβαν από την αρχαιότητα ότι η δύναμη του κρασιού επεκτείνεται πέραν από τη γαστρονομική και κοινωνική σφαίρα. Σήμερα η επιστήμη άρχισε να ξεδιαλύνει τα μυστικά του κρασιού και το ρόλο που μπορεί να έχει για το καλό της υγείας μας.

Η σχέση που έχει ο καρκίνος με το κρασί διερευνάται εδώ και πολλά χρόνια. Το κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. 

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που έχει το κρασί δυνατόν να καταστέλλουν την ανάπτυξη ορισμένων όγκων. Οι ωφέλιμες δράσεις του κρασιού φαίνεται ότι οφείλονται περισσότερο στις φυτικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες, κατεχίνες και ρεσβερατρόλη.

Οι αντικαρκινικές δράσεις του κρασιού εξετάστηκαν σε σχέση με τη λευχαιμία, τον καρκίνο του μαστού, του δέρματος και του προστάτη. Στις ουσίες του κρασιού με αντικαρκινική δράση περιλαμβάνονται οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη.

Η ήπια κατανάλωση κρασιού βρέθηκε να σχετίζεται με την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. Η ρεσβερατρόλη πιθανόν να προσφέρει προφύλαξη στα διάφορα στάδια γένεσης του καρκίνου όπως στην έναρξη, την ανάπτυξη και την πρόοδο του.

Η αντιφλεγμονώδης ιδιότητα της ρεσβερατρόλης, ίσως είναι αποτελεσματικός παράγοντας για την χημειοπροφύλαξη εναντίον του καρκίνου. Οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη πιθανόν να έχουν δράσεις ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και να μπλοκάρουν έτσι τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων.

Ωστόσο οι επιδημιολογικές έρευνες που έδειξαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρασιού και μειωμένου κινδύνου για καρκίνο δεν είναι αρκετές για να αποδειχθεί οριστικά η αντικαρκινική ωφέλιμη δράση του κρασιού.

Η υπερβολική κατανάλωση και κατάχρηση του αλκοόλ, δυνατόν να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλεί ορισμένους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του ήπατος που μπορεί να εμφανιστεί σε συκώτι που πάσχει από αλκοολική κίρρωση.

Για άτομα με κληρονομικό κίνδυνο για καρκίνο, ιδιαίτερα για τις γυναίκες στις οποίες υπάρχει οικογενειακό κληρονομικό ιστορικό καρκίνου συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: