Η βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ

Κατηγορία: Βιταμίνες

Το φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9 σε συνέργεια με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β12 βοηθούν σημαντικά το μεταβολισμό μας.Το φολικό οξύ που ονομάζεται επίσης βιταμίνη Β9 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β.

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες διαλύονται στο νερό. Για αυτό οι ποσότητες που δεν χρειάζονται στον οργανισμό δεν αποθηκεύονται αλλά αποβάλλονται από τα ούρα.

Αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται κάθε μέρα να προσλαμβάνει από τη διατροφή ή από συμπληρώματα την ποσότητα φολικού οξέος που χρειάζεται.

Ο ρόλος που έχει το φολικό οξύ στον οργανισμό είναι πολύ σημαντικός. χρειάζεται για τη δημιουργία νέων κυττάρων, για τη σύνθεση του DNA και του RNA. Παράλληλα είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Το φολικό οξύ σε συνέργεια με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β12 βοηθούν τον οργανισμό μας στο να μεταβολίζει, να διασπά, να χρησιμοποιεί και να συνθέτει νέες πρωτεΐνες.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φολικό οξύ είναι:

1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Σπανάκι, λάχανο, κράμβη

2. Φρούτα: Πορτοκάλια, μπανάνες φράουλες

3. Όσπρια: Φασόλια, λουβί

4. Δημητριακά ολικής αλέσεως

5. Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Το φολικό οξύ προστίθεται σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά και σε συμπληρώματα διατροφής

6. Συκώτι

7. Κρέας πουλερικών, χοιρινό

8. Θαλασσινά, κυρίως τα μαλάκια

Η έλλειψη του οργανισμού σε φολικό οξύ οδηγεί σε αναιμία, γκρίζα μαλλιά, έλκος στο στόμα, έλκος στο πεπτικό σύστημα, διάρροια, γλωσσίτιδα, πρόβλημα ανάπτυξης.

Ο καλύτερος τρόπος για να παίρνει κάποιος την καθημερινή ποσότητα βιταμίνης Β9 που χρειάζεται ο οργανισμός του είναι δια μέσου της υγιεινής διατροφής με βάση τη διατροφική πυραμίδα.

Το φολικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες ή για αυτές που επιθυμούν να μείνουν έγκυες. Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την πρόληψη εκ γενετής ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η δισχιδής ράχη και άλλες ανωμαλίες του νωτιαίου μυελού ή του εγκεφάλου (ανεγκεφαλία).

Είναι σημαντικό στις γυναίκες που είναι έγκυες ή που θέλουν να μείνουν έγκυες, να υπάρχουν στο αίμα τους ψηλότερα επίπεδα φολικού οξέος. Για αυτό στις γυναίκες αυτές συστήνεται να παίρνουν κάθε μέρα τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέως.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα δράση της βιταμίνης Β 9 είναι το ότι μειώνει στο αίμα τη συγκέντρωση της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη όταν είναι αυξημένη στο αίμα φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αποδεκτό βάσει ερευνητικών αποδείξεων ότι η αυξημένη συγκέντρωση φολικού οξέως στο αίμα απομακρύνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μακροχρόνια χορήγηση φολικού οξέως βρέθηκε να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: