Εγκέφαλος, καρδία και καφές

Κατηγορία: Καφές και καφεΐνη

Ο καφές ευεργετεί παρά να βλάπτει την υγεία.Οι άνθρωποι που πίνουν καφέ κάθε μέρα φαίνεται ότι κερδίζουν σε μακροζωία. Οι ισχυρές ενεργές ουσίες που περιέχει ο καφές δυνατόν να τους προστατεύουν και να αυξάνουν τη διάρκεια της ζωής τους λόγω μείωσης κίνδυνου για καρδιακές παθήσεις.

Οι ευεργετικές δράσεις του καφέ φαίνεται να οφείλονται σε διάφορες φυτοχημικές ουσίες που περιέχει ανεξάρτητα από την καφεΐνη. Οι θετικές επιδράσεις αφορούν στη ρύθμιση της φλεγμονής, στη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών και στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που στηρίζουν ότι ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν προκαλεί καρδιακές αρρυθμίες.

Η κατανάλωση του καφέ με ή χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ), έχει συσχετισθεί με λιγότερες πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιακής πάθησης. Οι άνδρες και γυναίκες που πίνουν συστηματικά και μακροχρόνια έως 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι ο καφές είχε τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια όμως νέες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν συστηματικά καφέ παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2, καρδιακή πάθηση, εγκεφαλικά επεισόδια και διάφορους τύπους καρκίνου.

Μεγάλες, πολύχρονες επιδημιολογικές εργασίες, μας δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ πιθανόν ευεργετεί την υγεία προσφέροντας κάποιο βαθμό προστασίας από καρδιοπάθειες και ότι δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε γυναίκες και σε άνδρες.

Για να ρίξουν φως στο ζήτημα της σχέσης του καφέ με την ανθρώπινη υγεία, γιατροί από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και της Μαδρίτης, παρακολούθησαν 41.736 μεσήλικες άνδρες και 84.214 μεσήλικες γυναίκες που συμμετείχαν σε μακροχρόνιες, προοπτικές επιδημιολογικές έρευνες.

Για να συμπεριληφθούν αρχικά στις εν λόγω έρευνες, οι άνδρες και γυναίκες έπρεπε να μην είχαν καρκίνο ή νόσο της καρδίας. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση που υπήρχε μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της συχνότητας θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, τους θανάτους λόγω πάθησης της καρδίας ή λόγω καρκίνου.

Η διάρκεια παρακολούθησης ήταν για τους άνδρες 18 χρόνια και για τις γυναίκες 24 χρόνια.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άνθρωποι που έπιναν περισσότερο καφέ κέρδιζαν χρόνια ζωής κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Οι γυναίκες που έπιναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή πάθηση σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καφέ. Ο κυριότερος λόγος της χαμηλότερης θνησιμότητας ήταν οι λιγότεροι θάνατοι λόγω καρδιακών παθήσεων στους συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερο καφέ.

Οι συσχετισμοί που βρέθηκαν δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την καφεΐνη αλλά με άλλα συστατικά του καφέ. Ο λόγος είναι ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου υπήρχε τόσο στους ανθρώπους που έπιναν καφέ με καφεΐνη όσο και σε αυτούς που κατανάλωναν καφέ ντεκαφεϊνέ.

Σε μια άλλη πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 φλιτζανιών καφέ ημερησίως βρέθηκε ότι συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε υγιείς, μη καπνίστριες γυναίκες.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: