Το κρασί και η νόσος Αλτσχάιμερ

Κατηγορία: Κρασί

Το κρασί πιθανόν να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Το κρασί δεν παύει από του να μας εκπλήττει με τις επιδράσεις του για την υγεία μας. Ο ρόλος του στην πρόληψη της ασθένειας Αλτσχάιμερ απασχολεί έντονα τους ερευνητές.

Πρόσφατες εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να αποτρέπει διαχρονικά τη δημιουργία της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης που συσσωρεύεται και είναι χαρακτηριστικό εύρημα στον εγκέφαλο ανθρώπων που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πως το κρασί βοηθά στη μείωση της δημιουργίας των πλακών από βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη στον εγκέφαλο.

Μια πιθανή εξήγηση είναι η δράση ουσιών που περιέχει το κόκκινο κρασί όπως οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη.

Σε αριθμό επιδημιολογικών ερευνών αναφορικά με τη σχέση κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και κινδύνου για νόσο του Αλτσχάιμερ, βρέθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από την νόσο.

Μια άλλη έρευνα Ελβετών γιατρών έδειξε ότι το κόκκινο κρασί δια μέσου της αντιοξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης που περιέχει, μπορεί να προσφέρει προστασία στους νευρώνες του εγκεφάλου και να προφυλάσσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα των Ελβετών ερευνητών έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη βοηθά τα κύτταρα του νευρικού συστήματος να επιβιώσουν όταν υποβάλλονται σε οξειδωτικό στρες.

Το συμπέρασμα τους είναι ότι η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού, πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο για τους νευρώνες του εγκεφάλου.


Τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι σήμερα για την κατανάλωση κόκκινου κρασιού και την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο χρειάζονται και άλλα ερευνητικά στοιχεία προτού καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα.

Είναι βέβαια ένας πολύ ενδιαφέροντας τομέας έρευνας δεδομένου ότι η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την κυριότερη μορφή άνοιας στην εποχή μας.
Ο αριθμός νέων περιστατικών αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Παρά το γεγονός ότι το κρασί μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας και ότι μελετάται ο ρόλος του στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση του απαιτείται να γίνεται με μέτρο, δηλαδή 1 έως 2 ποτήρια την ημέρα.

Ας μην ξεχνούμε ποτέ ότι η υπερβολική κατανάλωση κρασιού όπως και άλλων αλκοολούχων ποτών είναι αιτία σοβαρών ασθενειών, ατυχημάτων κάθε μορφής και θανάτων.


Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: