Δυσκοιλιότητα και ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Κατηγορία: Δημητριακά και ζυμαρικά

Οι κυριότερες αιτίες δυσκοιλιότητας είναι η κακή διατροφή και η απουσία σωματικής άσκησης. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και εκκολπωμάτωσης.

Οι συχνότερες αιτίες της δυσκοιλιότητας είναι η κακή διατροφή και η απουσία σωματικής άσκησης.


Η ισοζυγισμένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες από ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όσπρια, πίτουρο, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με άφθονο νερό μαζί με σωματική άσκηση βοηθούν ουσιαστικά τους περισσότερους ανθρώπους που παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα.

Η συμβολή των ζυμαρικών ολικής αλέσεως στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι σημαντική. Ο θετικός τους ρόλος τους έχει τεκμηριωθεί στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της εκκολπωμάτωσης του εντέρου.

Η δυσκοιλιότητα είναι από τις συχνότερες ενοχλήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Αποτελεί ένα από τους κυριότερους λόγους επίσκεψης στο γιατρό. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις, το οικονομικό κόστος των ιατρικών εξετάσεων και των φαρμάκων που προκαλούνται από τη δυσκοιλιότητα, ανέρχονται σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Όμως τα δημητριακά ολικής αλέσεως προσθέτουν φυτικές ίνες στο περιεχόμενο του εντέρου, καθιστώντας το πιο μαλακό και ογκώδες γεγονός που διευκολύνει την αφόδευση.

Για τους ίδιους λόγους που τα δημητριακά αυτά συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μειώνουν επίσης τον κίνδυνο εκκολπωμάτωσης και εκκολπωματίτιδας.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: