Γιαούρτι εναντίον μολύνσεων και καρκίνου

Κατηγορία: Γαλακτοκομικά: Γάλα, Τυρί, Γιαούρτι, Βούτυρο

Το γιαούρτι μπορεί να προφυλάσσει από καρκίνο μολύνσεις.Το γιαούρτι μπορεί να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας και να βοηθά στην προστασία μας από μολύνσεις και καρκίνο.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος στην πράξη σημαίνει καλύτερη άμυνα εναντίον των μολύνσεων, μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο και λιγότερες πιθανότητες για αυτοάνοσες παθήσεις. 

Το γιαούρτι σε διάφορες έρευνες φάνηκε να είναι αποτελεσματικό στις γυναίκες για τη μείωση του κινδύνου μολύνσεων από μύκητες στον κόλπο και στο αιδοίο. Οι γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι που περιέχει το φιλικό προς τον άνθρωπο βακτήριο που ονομάζεται Lactobacillus Acidophilus διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο για κολπικές μυκητιασικές  μολύνσεις.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού προστατεύει το έντερο από μολύνσεις. Επιπλέον βοηθά στη θεραπεία διάρροιας λόγω αντιβιοτικών.

Μια άλλη έρευνα εξέτασε τις περιπτώσεις 1400 ασθενών που έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου στο Λος Άντζελες. Η συγκριτική επιδημιολογική ανάλυση με άτομα χωρίς τον ίδιο καρκίνο, έδειξε συσχετισμό της κατανάλωσης γιαουρτιού με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου.

Ο συσχετισμός μεταξύ κατανάλωσης γιαουρτιού και προστασίας του εντέρου από παθήσεις μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος πιθανόν να οφείλεται στην πλουσιότητα του γιαουρτιού σε ασβέστιο, στο χαμηλό περιεχόμενο του σε λίπη και στα φιλικά προς τον άνθρωπο βακτήρια που χρησιμοποιούνται για τη ζύμωση του.

Εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι τόσο η κατανάλωση κανονικού γιαουρτιού όσο και η κατανάλωση προβιοτικών γιαουρτιών προάγουν την κυτταρική ανοσία των ανθρώπων. Τα προβιοτικά γιαούρτια περιέχουν φιλικά προς τον άνθρωπο βακτήρια που βοηθούν την υγεία του.

Η κυτταρική ανοσία (τα λεμφοκύτταρα τύπου Τ και τα λευκά αιμοσφαίρια της κατηγορίας των ουδεροφίλων) που προάγεται από το γιαούρτι έχει τεράστια σημασία στην άμυνα μας εναντίον των μολύνσεων από ιούς, μύκητες και παράσιτα.

Η κυτταρική ανοσία έχει επίσης καθοριστικό ρόλο στην καταστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό μας.

Στις εργαστηριακές μελέτες βρέθηκε ότι κατανάλωση γιαουρτιού από εθελοντές οδηγούσε στη βελτίωση της ικανότητας των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος να εξουδετερώνουν παθογόνους μικροοργανισμούς.

Συμπερασματικά βλέπουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση παραδοσιακού ή προβιοτικού γιαουρτιού ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας εναντίον σημαντικών κινδύνων όπως οι μολύνσεις και ο καρκίνος.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: