Πέτρες στη χολή: Συμπτώματα και σημεία

Κατηγορία: Διατροφή και διαταραχές του πεπτικού συστήματος

Οι πέτρες στη χολή προκαλούν πόνο στην κοιλιά.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που έχει το σχήμα του αχλαδιού. Βρίσκεται στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από το συκώτι.

Η χοληδόχος κύστη περιέχει τη χολή που είναι υγρό το οποίο απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο και συμβάλλει στην πέψη. Οι πέτρες δημιουργούνται στη χολή για διάφορους λόγους (χοληστερόλη, χολερυθρίνη και λειτουργικές αδυναμίες της χοληδόχου κύστης) και δεν έχει καλά κατανοηθεί ο μηχανισμός σχηματισμού τους.

Οι πέτρες στη χολή μπορεί να έχουν μικρό μέγεθος όπως κόκκοι άμμου ή να φθάσουν μέγεθος μπάλας γκολφ. Στη χοληδόχο κύστη μπορεί να σχηματιστούν μια μεγάλη πέτρα ή εκατοντάδες μικρές ή άλλος συνδυασμός. Οι πέτρες στη χολή (χολολιθίαση) είναι ένα συχνό πρόβλημα.

Όταν μια πέτρα της χολής εισέρχεται σε ένα χοληδόχο κανάλι και το αποφράσει τότε δημιουργείται χολοκυστίτιδα. Συνήθως η έναρξη τη πάθησης είναι απότομη και επιδεινώνεται γρήγορα, ιδιαίτερα με πόνο στο άνω δεξιό μέρος της κοιλιάς του ασθενή. Ο πόνος μπορεί να διαρκεί από μερικά λεπτά μέχρι και μερικές ώρες.

Τα συμπτώματα οξείας χολοκυστίτιδας είναι:

1. Πόνος άνω δεξιού μέρους κοιλιάς

2. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια πόνου για μερικές ώρες μετά από φαγητό

3. Πόνος που χειροτερεύει με βαθιές αναπνοές και εκτείνεται στο κάτω μέρος δεξιάς ωμοπλάτης

4. Η αναπνοή κόβεται λόγω πόνου εισπνοής (όταν ο γιατρός βάζει το χέρι του εκεί που είναι η χοληδόχος κύστη κατά την εισπνοή του ασθενή, προκαλεί πόνο που κόβει την ανάσα, σημείο Murphy)

5. Σκληρότητα κοιλιακών μυών δεξιού μέρους κοιλιάς

6. Ναυτία

7. Εμετοί

8. Πυρετός, ρίγος

9. Κίτρινο χρώμα δέρματος, ματιών

10. Φούσκωμα κοιλιάς

Τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα εξαιτίας της χολολιθίασης συνήθως χρειάζονται θεραπεία με αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Για τις πέτρες στη χολή που δεν προκαλούν ενοχλήσεις, συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: