Φάρμακα εναντίον χοληστερόλης

Κατηγορία: Χοληστερόλη

Η χοληστερόλη στο αίμα μειώνεται καλύτερα από συνδυασμό μη φαρμακευτικών και φαρμακευτικών μεθόδων.   Η αύξηση στο αίμα της κακής χοληστερόλης LDL, δημιουργεί αθηρωμάτωση των αρτηριών με αυξημένο κίνδυνο για στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, αποφρακτική περιφερική αρτηριακή νόσο και άλλες διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα δεν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα και ο μόνος τρόπος ανίχνευσης του προβλήματος είναι η μέτρηση των λιπιδίων αίματος. Ωστόσο η αθηρωμάτωση που δημιουργεί, οδηγεί στις καρδιαγγειακές παθήσεις που αποτελούν την κυριότερη αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας.

Τα λιπίδια στο αίμα πρέπει να διατηρούνται στις ακόλουθες τιμές:

1. Ολική χοληστερόλη, χαμηλότερη από 200 mg/dL
2. LDL χοληστερόλη (κακή), χαμηλότερη από100 mg/dL (ιδανική συγκέντρωση)
3. HDL χοληστερόλη (καλή), 40 mg/dL ή ψηλότερη
4. Τριγλυκερίδια, χαμηλότερα από 150 mg/dL.

Για την πρόληψη και μείωση της υψηλής συγκέντρωσης της χοληστερόλης LDL στο αίμα, τα πρώτα μέτρα είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η τακτική σωματική άσκηση, η αποφυγή κατανάλωσης κορεσμένων και τρανς λιπών, η διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη, φυτικές ίνες (πορτοκάλια, αχλάδια, λαχανάκια Βρυξελλών και άλλα φρούτα και λαχανικά), τα όσπρια, η αποφυγή παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Σε ασθενείς με ψηλή LDL χοληστερόλη, εάν αποτύχουν να τη μειώσουν τα πρώτα αυτά μέτρα, ο γιατρός θα αποφασίσει να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο η χορήγηση φαρμάκων για μείωση της LDL χοληστερόλης δεν σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να σταματήσει τα μέτρα σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του.        

Ο συνδυασμός των φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών μεθόδων, για τη μείωση της βλαβερής αύξησης στο αίμα της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, είναι απαραίτητος. 

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL στο αίμα.

1. Οι στατίνες

Οι στατίνες που ενεργούν στο συκώτι, μειώνουν τη σύνθεση χοληστερόλης από τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς. Καταστέλλουν τη δράση του ενζύμου HMG-CoA αναγωγάσης στα ηπατικά κύτταρα.

Η κατηγορία των φαρμάκων αυτών, εκτός από τη μείωση της LDL χοληστερόλης αίματος, βοηθά επίσης στην αφαίρεση της χοληστερόλης από τα τοιχώματα των αρτηριών.

Στις στατίνες περιλαμβάνονται τα ακόλουθα φάρμακα: Ροσουβαστατίνη, φλουβαστατίνη, λοβαστατίνη, σιμβαστατίνη, πραβαστατίνη και ατορβαστατίνη. 

2. Οι ρητίνες

Οι ρητίνες συνδέονται στον πεπτικό σωλήνα με τα οξέα που περιέχει η χολή. Τα οξέα της χολής που συμβάλλουν στις διαδικασίες πέψης, παράγονται από το συκώτι με τη χρήση χοληστερόλης.

Η δέσμευση των χολικών οξέων από τις ρητίνες, οδηγεί στην αποβολή τους από τον πεπτικό σωλήνα. Η μη απορρόφηση τους από το έντερο, λόγω της δέσμευσης από τις ρητίνες, υποχρεώνει τον οργανισμό του ασθενούς να χρησιμοποιεί επιπλέον χοληστερόλη για τη σύνθεση νέων χολικών οξέων. Με το τρόπο αυτό, μειώνεται η LDL στο αίμα.

Στις  ρητίνες που χρησιμοποιούνται, περιλαμβάνονται η χολεστυραμίνη, η κολεστιπόλη και η κολεσεβαλάμη.

3. Αναστολείς της απορρόφησης χοληστερόλης από το έντερο

Τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο. Συνήθως χορηγούνται μαζί με στατίνες.

Η εζετιμίβη είναι φάρμακο της εν λόγω κατηγορίας.

4. Φιβράτες

Τα φάρμακα αυτά είναι παράγωγα του ινικού οξέος. Μειώνουν τη χοληστερόλη LDL στο αίμα διότι μειώνουν τη συγκέντρωση των τριγλυκερίδιων στον οργανισμό και αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL.

Στις φιβράτες περιλαμβάνονται η φαινοφιβράτη, η βεζαφιβράτη, η σιπροφιβράτη και η γεμφιβροζίλη.

5. Νιακίνη

Η νιακίνη ή νικοτινικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β (είναι η βιταμίνη Β3). Όταν χορηγείται σε ψηλές δόσεις έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης. Παράλληλα αυξάνει τη συγκέντρωση της καλής HDL χοληστερόλης.

Οι ασθενείς δεν πρέπει να παίρνουν νιακίνη από μόνοι τους διότι δυνατόν να έχει σοβαρές παρενέργειες στο συκώτι των ασθενών. Η χορήγηση της πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συμβουλή γιατρού και παρακολούθηση από αυτόν.

Οι παρενέργειες των φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη

Οι παρενέργειες των φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη αίματος, είναι συνήθως λίγες και ήπιες.

Οι συχνότερες από αυτές είναι:

1. Πονοκέφαλος
2. Πόνος, φούσκωμα στην κοιλιά και υπερβολική παραγωγή αερίων εντέρου
3. Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
4. Ναυτία, εμετοί
5. Κούραση, ζαλάδες, αδυναμία
6. Μυϊκοί πόνοι
7. Εξάψεις με ερυθρότητα δέρματος και αίσθημα θερμότητας
8. Διαταραχές ύπνου.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: