Γάλα, πρωτεΐνες και λίπη

Κατηγορία: Γαλακτοκομικά: Γάλα, Τυρί, Γιαούρτι, Βούτυρο

Το γάλα περιέχει πρωτεΐνες άριστης ποιότητας.Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες του γάλακτος και ιδιαίτερα η καζεΐνη, έχουν πολύ υψηλή βιολογική αξία. Κατατάσσονται στη δεύτερη θέση στον πίνακα βιολογικής αξίας μετά από τις πρωτεΐνες του αυγού.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 2 ποτήρια γάλακτος περιέχουν όλα τα αμινοξέα (εκτός από ένα) που χρειάζεται καθημερινά ο άνθρωπος. Τα αμινοξέα είναι οι χημικές οργανικές ενώσεις που συνθέτουν τις πρωτεΐνες και είναι απαραίτητα για τη ζωή του ανθρώπου.

Χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε λίπη: Άπαχο γάλα

Το γάλα όταν καταναλώνεται σε μορφή με χαμηλή ή σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και επιπρόσθετες ευεργετικές δράσεις στην υγεία.

Η κατανάλωση άπαχου γάλακτος μειώνει την πρόσληψη κορεσμένων ζωικών λιπών και θερμίδων. Βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, στη μείωση της συνολικής και κακής χοληστερόλης LDL στο αίμα, στη μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδίας και στη διατήρηση της πίεσης σε κανονικά όρια.

Λινολεϊκό οξύ

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ είναι ευεργετικό λιπαρό οξύ που σε πειραματόζωα καταστέλλει διάφορες μορφές καρκίνου.

Σε έρευνες βρέθηκε ικανό να σκοτώνει κύτταρα καρκίνου των ανθρώπων όπως αυτά του καρκίνου του δέρματος, του παχέος εντέρου, του μαστού. Επίσης μπορεί να μειώνει τη χοληστερόλη και να προλαμβάνει την αθηρωμάτωση.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: