Το έλκος στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο: Αιτίες

Κατηγορία: Διατροφή και διαταραχές του πεπτικού συστήματος

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προκαλεί παγκοσμίως το 50% των περιπτώσεων έλκους στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο. Το έλκος στο πεπτικό σύστημα μπορεί να εκδηλωθεί στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο. Σπανιότερα είναι δυνατόν να αναπτυχτεί έλκος στο κάτω μέρος του οισοφάγου, λίγο πιο πάνω από το στομάχι.

Το έλκος είναι μια πληγή που δημιουργείται στη βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος. Η σοβαρότητα εξαρτάται από το βάθος, την έκταση και τη θέση του έλκους. Η αιτία πρόκλησης και η χρονική του διάρκεια επηρεάζουν την εξέλιξη και πρόγνωση.

Οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης έλκους στο πεπτικό σύστημα είναι:

1. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
2. Φάρμακα, η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και τα κορτικοστεροειδή
3. Σπανιότερα, ο καρκίνος του στομαχιού ή του δωδεκαδάκτυλου

Τι δεν προκαλεί έλκος, αλλά το επιδεινώνει;

1. Το στρες
2. Το κάπνισμα
3. Τα καυτερά ή πικάντικα φαγητά
4. Το αλκοόλ

Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προκαλεί παγκοσμίως το 50% των περιπτώσεων έλκους του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας τύπος βακτηριδίου, που προκαλεί μόλυνση, πολύ συχνά σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Συχνά η μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο αρχίζει στην παιδική ηλικία. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα.

Η μόλυνση που προκαλεί το ελικοβακτηρίδιο στο πεπτικό σύστημα βλάπτει τη βλεννογόνο. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα οξέα του στομαχιού μαζί με τη μόλυνση προκαλούν φλεγμονή με πληγή.

Το ελικοβακτηρίδιο έχει την ιδιαιτερότητα, να αναπτύσσεται και να ευδοκιμεί σε όξινο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, τα οξέα του στομαχιού, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες πολλαπλασιασμού του.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που μολύνονται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που θα πάθουν έλκος. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, δεν παρουσιάζουν έλκος.

Το γιατί μερικοί, που μολύνονται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού παθαίνουν έλκος ενώ άλλοι όχι, δεν έχει ακόμη κατανοηθεί. Πιθανόν αυτό, να εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά υγείας του ατόμου, από τον τύπο και την ποσότητα του μικροβίου που τον προσβάλλει    

Πώς μεταδίδεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Δεν είναι βέβαιο με πιο τρόπο μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εμπλέκονται οι ακόλουθοι τρόποι:

1. Η κατανάλωση φαγητού ή τροφίμων που έχουν μολυνθεί από το μικρόβιο. Τα μολυσμένα τρόφιμα που δεν πλύθηκαν ή ψήθηκαν καλά, πιθανόν να μεταδίδουν το ελικοβακτηρίδιο

2. Το νερό από μολυσμένη πηγή

3. Η επαφή με κόπρανα ή εμετούς από μολυσμένο άτομο

4. Το σάλιο μερικών μολυσμένων ανθρώπων μπορεί να περιέχει το ελικοβακτηρίδιο. Γι’ αυτό, η άμεση επαφή με το σάλιο μπορεί να είναι ένας τρόπος μετάδοσης της νόσου.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: