Το θαλασσινό αλάτι

Κατηγορία: Διατροφή, καρδία και διαβήτης

Στο επιτραπέζιο αλάτι προστίθεται συνήθως και ιώδιο.Το θαλασσινό αλάτι δεν είναι πιο υγιεινό από τα άλλα είδη κανονικού επιτραπέζιου αλατιού.

Το αλάτι της θάλασσας και τα άλλα είδη επιτραπέζιου αλατιού, έχουν βασικά την ίδια διατροφική αξία. Και οι δύο μορφές αλατιού αποτελούνται από δύο στοιχεία, το νάτριο και το χλώριο.

Συχνά λέγεται ότι το αλάτι της θάλασσας είναι πιο θρεπτικό, φυσικό και υγιεινό από τα άλλα είδη επιτραπέζιου αλατιού. Ωστόσο οι μόνες διαφορές, εστιάζονται κυρίως στη γεύση, στην υφή, στον τρόπο επεξεργασίας και όχι στη χημική τους σύσταση.

Το θαλασσινό αλάτι παράγεται όταν εξατμίζεται το θαλασσινό νερό. Η επεξεργασία, που γίνεται είναι ελάχιστη.

Μετά την εξάτμιση, παραμένουν πολύ λίγες ποσότητες από μεταλλικά στοιχεία, που ποικίλουν ανάλογα με την προέλευση του θαλασσινού νερού. Οι ασήμαντες αυτές ποσότητες στοιχείων, δίνουν στο θαλασσινό αλάτι το χρώμα, τη γεύση και το άρωμά του.

Τα άλλα είδη επιτραπέζιου άλατος προέρχονται από ορυκτά άλατα ή από αλυκές. Τα άλατα αυτά, υποβάλλονται σε μεγαλύτερη επεξεργασία για να αφαιρεθούν μερικά μεταλλικά στοιχεία και προστίθενται ουσίες για ν’ αποφεύγεται η σύγκολλησή του.

Στο επιτραπέζιο αλάτι προστίθεται συνήθως και ιώδιο. Το ιώδιο είναι ένα θρεπτικό στοιχείο, χρήσιμο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Στο θαλασσινό αλάτι, το ιώδιο υπάρχει φυσιολογικά.

Το αλάτι της θάλασσας και τα άλλα επιτραπέζια αλάτια, περιέχουν ανά μονάδα βάρους, περίπου την ίδια ποσότητα νατρίου και χλωρίου. Ο ανθρώπινος οργανισμός, για τη φυσιολογική του λειτουργία, χρειάζεται μόνο λίγη ποσότητα αλατιού κάθε μέρα.

Συνήθως, στην εποχή μας οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο αλάτι απ’ όσο χρειάζονται. Η μεγαλύτερη ποσότητα του αλατιού στη διατροφή μας, προέρχεται από τα προπαρασκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Ανεξάρτητα από το είδος του αλατιού, που προτιμάτε, να χρησιμοποιείτε μόνο από 1500 έως 2300 χλγ νατρίου κάθε μέρα.

Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού είναι βασικό μέρος της πρόληψης και της θεραπείας για την ψηλή πίεση.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: