Τα φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε κάθε μέρα

Κατηγορία: Φρούτα και λαχανικά

Τα άτομα που τρώνε λίγα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο και προβλήματα καρδίας.

Η ποσότητα των φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνουν κάθε μέρα οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά επηρεάζουν την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών. Υπολογίστηκε ότι για κάθε μερίδα φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνει κάθε μέρα ένα άτομο, υπάρχει μια μείωση της τάξης του 4% του κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

Τι είναι όμως μια μερίδα φρούτων ή  λαχανικών;

Η ποσότητα από φρούτα ή λαχανικά που περιέχεται σε ένα μικρό ποτήρι ή ένα μικρό ποτήρι χυμού ή ένα φρούτο (μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα) μετρίου μεγέθους ή ακόμη ένα μικρό μπολ με σαλάτα. Οι γυναίκες που καταναλώνουν μέχρι 10 τέτοιες μερίδες λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα, έχουν 40% λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Μέχρι σήμερα οι συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου ήταν ότι όλοι πρέπει να τρώμε κάθε μέρα 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων.
Τώρα συστήνεται αύξηση των ποσοτήτων αυτών. Για τους άνδρες συστήνονται 9 μερίδες, για τις γυναίκες 7 μερίδες καθημερινά, για τα παιδιά και έφηβους από 5 έως 7.

Πληθυσμιακές στατιστικές δείχνουν ότι μόνο 4% των ανδρών καταναλώνουν μέχρι 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.
Μόνο 25% του συνόλου των ενηλίκων τρώνε τουλάχιστο 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Περίπου το 33% του πληθυσμού καταναλώνει από 1 έως 2 μερίδες λαχανικών και φρούτων.

Ομάδες πληθυσμού που καταναλώνουν ελάχιστες ποσότητες φρούτων και λαχανικών παρουσιάζουν συχνότερα καρκίνο, ψηλή πίεση, διαβήτη και καρδιοπάθειες.

Τα φυτικά θρεπτικά συστατικά όπως για παράδειγμα το φολικό οξύ, που περιέχονται μέσα στο σπανάκι, τα πορτοκάλια, το μαρούλι μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Άνδρες που τρώνε πολλές ντομάτες, έχουν λιγότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών είναι πιο εμφανή στο καρδιακό σύστημα συγκριτικά με τον καρκίνο.
Οι ευεργετικές επιδράσεις στην καταπολέμηση και πρόληψη του καρκίνου εξαρτώνται από το είδος των λαχανικών ή φρούτων που καταναλώνονται. Τέτοια παραδείγματα είναι το φολικό οξύ, το λυκοπένιο που περιέχεται στις ντομάτες και στη σουλφοραφάνη που περιέχεται στο μπρόκολο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και χιλιάδες άλλες δραστικές φυτοχημικές ουσίες που όταν όλα μαζί προσφέρονται στον οργανισμό, δρουν σε συνέργια και προάγουν την υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: