Το αλάτι και η ψηλή πίεση

Κατηγορία: Διατροφή, καρδία και διαβήτης

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το υπερβολικό αλάτι της διατροφής, είναι η κύρια αιτία ψηλής πίεσης και ότι βλάπτει την καρδία.Εσείς γνωρίζετε γιατί το αλάτι προκαλεί ψηλή πίεση και βλάπτει την καρδία;

Είναι γεγονός ότι στους περισσότερους ανθρώπους, αρέσει το πολύ αλάτι στα φαγητά τους.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουν το ρόλο των νεφρών στο ισοζύγιο του αλατιού, τις πραγματικές ανάγκες του σώματος μας για τη σημαντική αυτή ουσία και για τους κινδύνους που δημιουργεί η υπερβολική του κατανάλωση. 

Το αλάτι, οι νεφροί, η καρδία και οι αρτηρίες

Το αλάτι είναι σημαντικό στοιχείο για την υγεία μας. Η ποσότητα αλατιού που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ρυθμίζεται από τους νεφρούς.

Όταν υπάρχει υπερβολικό αλάτι στον οργανισμό μας, οι νεφροί το αποβάλουν διαμέσου των ούρων. Ωστόσο όταν το αλάτι που προσλαμβάνουμε ξεπερνά μια συγκεκριμένη ποσότητα, οι νεφροί αδυνατούν να διατηρούν το κανονικό ισοζύγιο.

Η συσσώρευση αλατιού στον οργανισμό, προκαλεί αύξηση του νατρίου από το αλάτι, στο αίμα. Το αλάτι προσελκύει έτσι, νερό στο κυκλοφορικό σύστημα.

Περισσότερο αλάτι στον οργανισμό, σημαίνει περισσότερο νερό στο κυκλοφορικό σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του συνολικού όγκου του αίματος.

Η εν λόγω αύξηση δημιουργεί αυξημένη πίεση στις αρτηρίες. Η ψηλή πίεση, δημιουργεί την ασθένεια της υπέρτασης, με πολλές σοβαρές συνέπειες εάν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα.

Η καρδία υποχρεώνεται να δουλεύει περισσότερο, όταν υπάρχει αυξημένη πίεση στις αρτηρίες. Εάν η κατάσταση αυτή παραμείνει για πολύ χωρίς θεραπεία, η καρδία υποφέρει, αδυνατίζει και δημιουργείται κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια. 

Η ευαισθησία στο αλάτι

Μερικοί άνθρωποι, είναι πιο ευαίσθητοι στο αλάτι από άλλους. Σε κάποιους, η πίεση αυξάνεται πιο εύκολα, εξαιτίας του αλατιού, απ’ ότι σε άλλους.

Εκτιμάται ότι 50% των ανθρώπων, είναι ευαίσθητοι στο αλάτι. Οι διαβητικοί είναι επίσης πιο ευαίσθητοι στο αλάτι.

Οι ασθενείς με ψηλή πίεση, πάντοτε επωφελούνται όταν περιορίζουν το αλάτι στη διατροφή τους.

Οι ανάγκες σε αλάτι του ανθρώπινου σώματος

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 500 χλγ αλατιού κάθε μέρα, για να λειτουργεί κανονικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν δεκαπλάσια ποσότητα από τη διατροφή τους, καθημερινά.

Σε ασθενείς με υπέρταση, συστήνεται να μην παίρνουν πιο πολύ από 1500 χλγ αλατιού ημερησίως. Οποιαδήποτε μείωση του αλατιού στη διατροφή τους, βοηθά κατά της ψηλής πίεσης.

Διατροφή και αλάτι

Στα επεξεργασμένα και προπαρασκευασμένα τρόφιμα, το αλάτι χρησιμοποιείται ευρέως και σε μεγάλες ποσότητες. Εάν οι άνθρωποι έτρωγαν μόνο φυσικά φαγητά και τρόφιμα και περιόριζαν τη χρήση του επιτραπέζιου αλατιού, δεν θα είχαν περιττό αλάτι στη διατροφή τους.

Είναι γεγονός ότι το αλάτι βρίσκεται κρυμμένο σε σημαντικές ποσότητες, σε πολλά τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά, τα τυριά, οι ελιές, οι κονσέρβες και πολλά βιομηχανικά ή άλλα προπαρασκευασμένα προϊόντα. Ο κατάλογος των τροφίμων και έτοιμων φαγητών, που είναι υπερβολικά πλούσια σε αλάτι είναι πολύ μεγάλος.

Είναι απαραίτητο, να εξετάζουμε τις ετικέτες των διαφόρων προϊόντων που καταναλώνουμε, για να ξέρουμε πόσο αλάτι περιέχουν.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το υπερβολικό αλάτι της διατροφής, είναι η κύρια αιτία ψηλής πίεσης και ότι βλάπτει την καρδία.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: