Ο χυμός σταφυλιού, το κρασί, τα σταφύλια και η καρδία

Κατηγορία: Χυμοί: Δύναμη για την υγεία και ευεξία

Το σταφύλι, το κρασί και ο χυμός σταφυλιών ωφελούν την υγεία.Πολλοί διερωτώνται κατά πόσο ο χυμός σταφυλιού προσφέρει στην υγεία, τα ίδια οφέλη, όπως το κοινό κρασί.

Είναι γνωστό ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες στις οποίες περιλαμβάνονται η ρεσβερατρόλη και διάφορα φλαβονοειδή.

Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες, συγκεντρώνονται κυρίως στη φλούδα, στο μίσχο, στα φύλλα και στα κουκούτσια των σταφυλιών. Η σάρκα του φρούτου είναι φτωχότερη στις εν λόγω ουσίες.

Η ποσότητα ευεργετικών αντιοξειδωτικών ουσιών, που περιέχονται στα σταφύλια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποικιλία, η γεωγραφική προέλευση, το χρώμα και ο τρόπος επεξεργασίας τους.

Τα σταφύλια σκούρου χρώματος, κόκκινο και βυσσινί, είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, απ’ ότι τα σταφύλια λευκού ή πράσινου χρώματος. Για το λόγο αυτό, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται σε διάφορα είδη κρασιού, ποικίλουν ανάλογα με τα σταφύλια, από τα οποία γίνονται.

Οι ωφέλιμες επιδράσεις για την υγεία, οι οποίες συσχετίστηκαν με την κατανάλωση κόκκινου αλκοολούχου ή μη αλκοολούχου κρασιού, σταφυλιών και παραγώγων του, όπως ο χυμός, το απόσταγμα και η σκόνη σταφυλιών περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1.    Μείωση του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων

2.    Μείωση στο αίμα της συγκέντρωσης της χαμηλής κακής χοληστερόλης LDL

3.    Πρόληψη πρόκλησης βλαβών στα αιμοφόρα αγγεία, ιδιαίτερα στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας

4.    Συμβολή για διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε κανονικά πλαίσια

Η κατανάλωση σταφυλιού βρέθηκε ότι προσφέρει ακόμη περισσότερα. Έρευνες έδειξαν ότι όταν τρώμε ολόκληρο το σταφύλι, προσλαμβάνουμε την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών, που περιέχουν ο χυμός και το κρασί, αλλά επιπλέον κερδίζουμε περισσότερα, λόγω του ότι παίρνουμε ταυτόχρονα φυτικές ίνες, με πολύτιμες δράσεις για την υγεία.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: