Το λάδι μαγειρέματος και η ψηλή πίεση

Κατηγορία: Μαγείρεμα και επιδράσεις στην υγεία

Το ελαιόλαδο είναι καλύτερο για την υγεία. Αυτοί που καταναλώνουν ελαιόλαδο κινδυνεύουν λιγότερο από ψηλή πίεση.Το λάδι που χρησιμοποιούμε στις σαλάτες ή στο μαγείρεμα επηρεάζει την καρδία και την πίεση μας.

Κατά το μαγείρεμα, η θερμότητα αλλοιώνει το λάδι και δημιουργεί ουσίες που προσκολλούνται στα φαγητά. Το λάδι που χρησιμοποιείται πολλές φορές για τηγάνισμα απελευθερώνει πολυμερή και πολικές ενώσεις.

Όσο πιο πολύ ζεσταθεί ξανά ένα λάδι τόσο πιο πολλές νοσηρές ουσίες δημιουργούνται.
Οι ουσίες αυτές κολλούν στα φαγητά και στη συνέχεια όταν τα τρώμε, μαζεύονται στον οργανισμό.

Τι μας προκαλούν οι νοσηρές αυτές ουσίες;


Σε έρευνα Ισπανών επιστημόνων, εξετάστηκαν δείγματα από λάδι που χρησιμοποιούταν για τηγάνισμα και μετρήθηκαν στο αίμα εθελοντών τα επίπεδα των ουσιών που δημιουργούνται λόγω επαναχρησιμοποίησης του ίδιου λαδιού για σκοπούς τηγανίσματος. Τα αποτελέσματα ήσαν ενδιαφέροντα.

Τα άτομα που είχαν στο αίμα τους περισσότερα πολυμερή και πολικές ενώσεις, είχαν συχνότερα ψηλή πίεση. Αυτό δείχνει ότι αυτοί που χρησιμοποιούν πολλές φορές το ίδιο λάδι για τηγάνισμα, κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν ψηλή πίεση διότι νοσηρές ουσίες που προκύπτουν από την επαναλαμβανόμενη θέρμανση του λαδιού, συσσωρεύονται στον οργανισμό τους. Αυτοί που χρησιμοποιούσαν κατ΄ επανάληψη το ελαιόλαδο για τηγάνισμα, είχαν λιγότερες νοσηρές ουσίες στο αίμα τους σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποιούσαν άλλα λάδια.

Αυτό δείχνει ότι το ελαιόλαδο είναι πιο ανθεκτικό όταν θερμαίνεται πολλές φορές για σκοπούς τηγανίσματος.
Αυτοί που έβαζαν πιο πολύ ελαιόλαδο στα φαγητά τους, είχαν λιγότερο κίνδυνο για ψηλή πίεση. Το όφελος αυτό όμως μειωνόταν όταν το λάδι της ελιάς χρησιμοποιούταν κατ' επανάληψη για σκοπούς τηγανίσματος.

Το λάδι λοιπόν,  δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιείται περισσότερο από 2 έως 3 φορές για σκοπούς τηγανίσματος.
Διαφορετικά μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης ψηλής πίεσης.

Αυτοί που καταναλώνουν ελαιόλαδο κινδυνεύουν λιγότερο από ψηλή πίεση.
Όμως παρά το γεγονός ότι το ελαιόλαδο είναι πιο ανθεκτικό όταν αναθερμαίνεται για σκοπούς τηγανίσματος, εντούτοις αυτό πρέπει να αποφεύγεται για να μην χάνει τα ωφελήματα που παρέχει.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: