Χοληστερόλη: Μερικά σημεία, που είναι καλό να θυμάστε

Κατηγορία: Χοληστερόλη

Η φυτική διατροφή βοηθά εναντίον της ψηλής χοληστερόλης. Η παρακολούθηση της χοληστερόλης αίματος και η διατήρησή της, σε όρια που συστήνονται, αποτελεί βασική προϋπόθεση, για υγεία με πρόληψη πολλών σημαντικών ασθενειών. Υπάρχει πληθώρα πληροφόρησης για όσους ενδιαφέρονται για το ζήτημα.

Επιπλέον είναι καλό να συγκρατούμε μερικά απλά, αλλά χρήσιμα στοιχεία, για να έχουμε χοληστερόλη στα όρια που χρειάζεται:

1. Διατηρείτε τη χοληστερόλη σας σε χαμηλά επίπεδα. Θα προστατευτείτε από καρδιακή προσβολή, στεφανιαία νόσο της καρδίας, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια.

2. Τι προκαλεί στις αρτηρίες η κακή χοληστερόλη LDL; Συμβάλλει στη δημιουργία πλάκας αθηρωμάτωσης στο τοίχωμα των αρτηριών, που έτσι στενεύουν και τελικά κλείνουν με κίνδυνο για τη ζωή.

3. Η καλή χοληστερόλη HDL προστατεύει από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Πρέπει να είναι ψηλή άνω των 40mg/dl σε άνδρες και άνω των 50mg/dl σε γυναίκες.

4. Πώς θα μειώνετε τη χοληστερόλη σας; Τρώτε λιγότερα ζωικά λίπη, ασκείτε τακτικά το σώμα σας, μην καπνίζετε, πίνετε μόνο λίγο ή καθόλου αλκοόλ και τρώτε τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Συμβουλευτείτε το γιατρό για φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης.

5. Στα τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερόλη περιλαμβάνονται τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φασόλια, το αλεύρι βρώμης, η πρωτεΐνη σόγιας, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

6. Η ολική χοληστερόλη σας, πρέπει να είναι κάτω από 200 mg/dl. Η καλή χοληστερόλη HDL πάνω από 40 mg/dl. Η κακή χοληστερόλη LDL κάτω από 100 mg/dl.

7. Ξέρετε ότι 33% των παιδιών από 2 ετών έως την εφηβεία έχουν υψηλή χοληστερόλη; Γονείς, προσέξτε τη διατροφή και τη χοληστερόλη των παιδιών! Οι καρδιοπάθειες αρχίζουν νωρίς στη ζωή.

8. Το έντονο στρες αυξάνει την κακή χοληστερόλη, που ευθύνεται για αρτηριοσκλήρυνση και απόφραξη των αρτηριών. Ηρεμήστε, χαλαρώστε για το καλό της καρδιάς σας.

9. Εάν δεν είναι δυνατό, να διατηρήσετε τη χοληστερόλη στα επιθυμητά επίπεδα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει φάρμακα, όπως οι στατίνες, που τη μειώνουν αποτελεσματικά με ασφάλεια. Ωστόσο η λήψη των φαρμάκων αυτών πρέπει να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση λόγω σπάνιων αλλά σοβαρών παρενεργειών.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: