Η σοκολάτα, το κακάο και η υγιεινή διατροφή

Κατηγορία: Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι πολύ δημοφιλής σε μικρούς και μεγάλους, κατασκευάζεται από τους σπόρους του τροπικού δέντρου κακάο και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Αναμφίβολα η σοκολάτα είναι πολύ δημοφιλής σε μικρούς και μεγάλους. Κατασκευάζεται από τους σπόρους του τροπικού δέντρου κακάο.

Οι Αζτέκοι ήσαν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο για  να κατασκευάσουν σοκολάτα.
Λάτρευαν το δέντρο του κακάο και το θεωρούσαν ως πηγή δύναμης και πλούτου. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο σαν μια μορφή νομίσματος.

Όταν η σοκολάτα εισήχθηκε στην Ευρώπη κατά τον 16ο αιώνα, έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλής.
Είναι γεγονός ότι η σοκολάτα προκαλεί ευχάριστα αισθήματα σε αυτούς που την τρώνε.

Έχει υπολογιστεί ότι περιέχει περισσότερες από 300 δραστικές ουσίες από τις οποίες μερικές επιδρούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο και απελευθερώνουν ενδορφίνες.
Οι ενδορφίνες είναι φυσικές ορμόνες του οργανισμού μας οι οποίες έχουν ανάλογη δράση με τη μορφίνη και μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα.

Η σοκολάτα περιέχει και μικρές ποσότητες καφεΐνης που είναι διεγερτική, σίδηρο που είναι χρήσιμος για την αντιμετώπιση της αναιμίας, πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, βιταμίνη Ε, χαλκό όπως επίσης και μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο όταν είναι χαμηλό στο αίμα αυξάνει τους πόνους που έχουν οι γυναίκες πριν από την έναρξη της περιόδου τους.

Στη σοκολάτα υπάρχουν επίσης φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Το κακάο από το οποίο κατασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει μεγάλο αριθμό φυτικών ουσιών, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου προκαλούν βλάβες στις μεμβράνες των κυττάρων και συμβάλλουν στην πρόκληση αθηροσκλήρυνσης, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Επίσης επηρεάζουν τους μηχανισμούς γήρανσης του σώματος.

Οι φυτικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το κακάο είναι δυνατόν να προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η μαύρη σοκολάτα, περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες λόγω του ότι κατασκευάζεται με περισσότερο κακάο.

Η σοκολάτα όταν καταναλώνεται με μέτρο, έχει θετικές επιδράσεις στη σωματική μας υγεία, στον ψυχικό μας κόσμο και στη διάθεση μας.
Η μαύρη σοκολάτα, με λιγότερο γάλα και περισσότερο κακάο, πιθανόν να έχει περισσότερες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό λόγω των πιο πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε ενέργεια. Σε μια υγιεινή διατροφή η σοκολάτα έχει τη θέση της. Όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι ωφέλιμη όταν την  καταναλώνουμε με μέτρο.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: