Το μέλι και οι εκπληκτικές του ιδιότητες

Κατηγορία: Διατροφή και μακροζωία

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ευρέως το μέλι ως θεραπευτική ουσία.Τα φυτικά θρεπτικά στοιχεία που περιέχει το μέλι του επιτρέπουν να ευεργετεί απαράμιλλα την ανθρώπινη υγεία.

Οι ιδιότητες και οι θεραπευτικές δράσεις του μελιού διερευνώνται συνεχώς. Τα στοιχεία που προκύπτουν αποκαλύπτουν τη δύναμή του και δικαιώνουν τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν από την αρχαιότητα για καλύτερη υγεία, ευεξία και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές, αντιικές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες. Βοηθά στην αντιμετώπιση του βήχα της νύχτας, ιδιαίτερα σε παιδιά και έφηβους με μολύνσεις του άνω αναπνευστικού συστήματος.

Η θεραπευτική εφαρμογή του μελιού για την επούλωση και προστασία των πληγών ή των εγκαυμάτων από μολύνσεις είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Σήμερα οι επιστήμονες διαπιστώνουν το ρόλο του μελιού στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος.

Ας δούμε μερικά επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με το μέλι:

1. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ευρέως το μέλι ως θεραπευτική ουσία. Έχει αντιμικροβιακή δράση, μειώνει τη χοληστερόλη αίματος και προστατεύει τα κύτταρα.

2. Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, που είναι ευεργετικές για την υγεία. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του τόσο πιο πλούσιο είναι σε ευεργετικά συστατικά. Το χρώμα του εξαρτάται από τα άνθη, από τα οποία προέρχεται.

3. Ο βασιλικός πολτός, το μέλι, η πρόπολη και το δηλητήριο της μέλισσας διαφάνηκε
σε έρευνες ότι μπορούν να καταστέλλουν τη δημιουργία καρκίνων και μεταστάσεων.

4. Το μέλι έχει όχι μόνο θρεπτικές ιδιότητες, αλλά είναι και ισχυρό όπλο εναντίον των βακτηριδίων, που προκαλούν μολύνσεις, και βοηθά την επούλωση πληγών.

5. Για τον πονόλαιμο ανακουφίζουν οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο μερικές φορές την ημέρα, όπως επίσης και το ρόφημα χλιαρού νερού με λεμόνι και μέλι.

6. Για το νυχτερινό βήχα, 1 κουταλάκι μέλι βρέθηκε σε έρευνες ότι ανακουφίζει πιο πολύ και μειώνει τη συχνότητα και σοβαρότητα του βήχα καλύτερα από πολλά αντιβηχικά φάρμακα.

7. Μην προτιμάτε την άσπρη ζάχαρη στη διατροφή σας. Μειώστε την ή σταματήστε την πλήρως. Βάζετε στον καφέ ή στο τσάι σας ένα κουταλάκι γνήσιο μέλι.

8. Το μέλι μπορεί να βοηθά εναντίον της στένωσης αρτηριών και του καρκίνου. Οι ειδικοί συστήνουν να βάζουμε στη διατροφή μας 2 έως 4 κουταλάκια μέλι κάθε μέρα.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: