Δίαιτα και ύπνος: Πώς θα χάσετε κιλά με περισσότερο ύπνο

Κατηγορία: Δίαιτα

Δίαιτα και ύπνος:  Για να διατηρούμε ένα κανονικό βάρος σώματος είναι απαραίτητο να κοιμούμαστε κανονικά κάθε νύχτα από εφτά έως εννιά ώρες.Όσο λιγότερο κοιμάστε τόσο περισσότερο κινδυνεύετε να γίνετε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Άτομα που θέλουν να χάσουν περιττά κιλά, πρέπει να εξετάσουν πόσες ώρες κοιμούνται κάθε νύχτα. Η στέρηση ύπνου αυξάνει την όρεξη ενώ 7 έως 8 ώρες ύπνου, μειώνουν στο αίμα την ορμόνη που μας κάνει να τρώμε.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της διάρκειας ύπνου κάθε νύχτα και του κινδύνου προσβολής από παχυσαρκία.

  1. Τα άτομα που κοιμόντουσαν 4 ή λιγότερες ώρες κάθε νύχτα, είχαν 73% περισσότερο κίνδυνο για παχυσαρκία σε σύγκριση με αυτούς που κοιμόντουσαν από 7 έως 9 ώρες

  2. Άτομα που κοιμόντουσαν μόνο 5 ώρες κάθε νύχτα είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία

  3. Εκείνοι που κοιμόντουσαν 6 ώρες είχαν 23% περισσότερο κίνδυνο για παχυσαρκία σε σύγκριση με αυτούς που κοιμόντουσαν για τη χρονική διάρκεια που συστήνεται, δηλαδή από 7 έως 9 ώρες.

Η παχυσαρκία απειλεί τη υγεία με πολλούς τρόπους. Είναι αιτία πολλών σοβαρών ασθενειών όπως διαβήτης τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, ψηλή πίεση και καρκίνος.

Η παχυσαρκία είναι μάστιγα που προσβάλλει τους ανθρώπους όχι μόνο στις πλούσιες αλλά και στις φτωχές χώρες.
Σύντομα, η παχυσαρκία ίσως πάρει την πρώτη θέση από το κάπνισμα ως αιτία θανάτων που μπορούν να προληφθούν.

Η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η αύξηση των περιστατικών διαβήτη τις τελευταίες δεκαετίες, οφείλεται στην παχυσαρκία.

Υπάρχει λοιπόν μια σαφής σχέση μεταξύ στέρησης ύπνου και παχυσαρκίας.
Κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους, πρέπει να συνοδεύεται και από διάρκεια ύπνου 7 έως 9 ωρών κάθε νύχτα. Ίσως να φαίνεται παράδοξο, να συστήνεται περισσότερος ύπνος για απώλεια περιττών κιλών. Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι όταν δεν κοιμάται, καταναλώνει περισσότερες θερμίδες, άρα θα χάνει βάρος. Αντίθετα πάντοτε σύμφωνα με την ίδια λογική, όταν κοιμόμαστε, δεν καίμε θερμίδες άρα κερδίζουμε βάρος.

Η πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι.
Όταν στερούμαστε τον ύπνο, αυξάνεται στο αίμα η γκρελίνη, που είναι η ορμόνη της όρεξης και μειώνεται η λεπτίνη που είναι η ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη. Όταν δεν κοιμόμαστε  αρκετά, ο εγκέφαλος μας λόγω των πιο πάνω ορμονικών φαινομένων, μας οδηγεί στο να αναζητούμε τροφές και να τρώμε περισσότερο αποκτώντας έτσι περιττά και νοσηρά κιλά.

Για να διατηρούμε ένα κανονικό βάρος σώματος, δεν αρκεί μόνο να τρώμε λιγότερα και να κινούμαστε περισσότερο αλλά είναι απαραίτητο να κοιμούμαστε κανονικά κάθε νύχτα από εφτά έως εννιά ώρες.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: