Ποια άτομα χρειάζεται να παίρνουν βιταμίνες

Κατηγορία: Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι αναγκαίες για ορισμένες ομάδες ανθρώπων.Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων για τους οποίους η λήψη βιταμινών είναι απαραίτητη. Οι άνθρωποι αυτοί για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα λόγω του ότι δεν έχουν καλή διατροφή, δεν απορροφά το έντερο τους κανονικά τις θρεπτικές ουσίες ή ανήκουν σε ομάδες με ιδιαίτερα προβλήματα ή αυξημένες ανάγκες, χρειάζονται συμπληρώματα βιταμινών.

Άτομα με έλλειψη βιταμινών


Όταν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι ένας ασθενής πάσχει από έλλειψη βιταμινών, τότε δεν υπάρχει αμφισβήτηση κατά πόσο χρειάζεται να του χορηγηθεί συμπλήρωμα βιταμινών.

Οι έγκυες


Για τις έγκυες, η χορήγηση καθημερινά φολικού οξέος (βιταμίνη Β9), αποτελεί απαραίτητο μέτρο για την πρόληψη συγγενών ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος των παιδιών.
Στην πράξη όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, που δυνητικά μπορούν να μείνουν έγκυες, είναι καλό να παίρνουν καθημερινά φολικό οξύ πριν από την εγκυμοσύνη.

Γυναίκες σε ηλικία εμμηνόπαυσης


Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μαζί με ασβέστιο, συστήνονται για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα


Έρευνες έχουν δείξει ότι το φολικό οξύ μειώνει την ομοκυστεϊνη στο αίμα. Το γεγονός αυτό συνοδεύεται από χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι καπνιστές και αλκοολικοί


Οι ασθενείς αυτοί, μπορούν να επωφελούνται από συμπληρώματα βιταμίνης C  και φολικού οξέος. Φαίνεται ότι οι εν λόγω βιταμίνες βοηθούν τον αγώνα που κάνει ο οργανισμός εναντίον των τοξικών ουσιών που εισβάλλουν στο σώμα λόγω των βλαβερών και συχνά θανατηφόρων αυτών συνηθειών. Οι αλκοολικοί λόγω μεταξύ άλλων και κακής διατροφής, μπορούν να επωφελούνται οπό καθημερινά συμπληρώματα θειαμίνης (βιταμίνη Β1), πυριδοξίνης (βιταμίνη Β6) και ριβοφλαβίνης (Β2).

Οι ηλικιωμένοι


Στους ηλικιωμένους συχνά η διατροφή, μπορεί να παρουσιάζει ουσιώδεις ελλείψεις. Αυτό είναι ακόμα σοβαρότερο σε ηλικιωμένους που είναι αδύνατοι ή ασθενείς. Έτσι στις ομάδες αυτές του πληθυσμού, οι ελλείψεις βιταμινών είναι πολύ συχνότερες. Για τους λόγους αυτούς, στους ηλικιωμένους με ανάλογα προβλήματα, η χορήγηση πολυβιταμινών, ιδιαίτερα για την πρόληψη παθήσεων που οφείλονται σε ελλείψεις βιταμινών Β και D, θεωρείται αναγκαία.

Οι φυτοφάγοι


Για ορισμένες βιταμίνες όπως η βιταμίνη B12, η μόνη πηγή για τον οργανισμό από τη διατροφή, είναι τα ζωικά προϊόντα. Έτσι αυτοί που αποφεύγουν πλήρως τα εν λόγω προϊόντα (κρέας και άλλα), κινδυνεύουν περισσότερο από ελλείψεις ορισμένων βιταμινών. Στους φυτοφάγους, συμπληρώματα πολυβιταμινών (με βιταμίνες Β12, D και Α) είναι χρήσιμα για την αποφυγή ελλείψεων.

Άτομα που είναι υγιή και έχουν μια ισοζυγισμένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, είναι πολύ πιθανόν ότι δεν χρειάζονται συμπληρώματα βιταμινών.
Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις και με συμβουλή του γιατρού, ακόμη και αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να χρειαστούν εάν κριθεί αναγκαίο για ένα χρονικό διάστημα συμπλήρωμα πολυβιταμινών.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η αλόγιστη και υπερβολική λήψη βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες παθολογικές καταστάσεις.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: