Ο σίδηρος και η αναιμία

Κατηγορία: Διατροφή και μακροζωία
Διεύθυνση σχετικού άρθρου: http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=110&type=3

ΗΗ αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου είναι συχνή παθηση. έλλειψη σιδήρου είναι το συχνότερο πρόβλημα διατροφής παγκοσμίως. Ο σίδηρος είναι  αναπόσπαστο μέρος πολλών πρωτεϊνών και ενζύμων που είναι απαραίτητα στοιχεία στην υγεία. Ο σίδηρος είναι από τα πλέον άφθονα μέταλλα στη γη. Είναι απαραίτητος για τις περισσότερες μορφές ζωής και στον άνθρωπο.

Στον άνθρωπο ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό των πρωτεϊνών που μεταφέρουν το οξυγόνο.
Αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για την ανάπτυξη των κυττάρων. Η έλλειψη σιδήρου περιορίζει τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Προκαλεί κούραση, αναιμία, μειωμένη απόδοση και ανεπάρκεια του συστήματος άμυνας του οργανισμού.

Η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου είναι συχνή πάθηση. Η υπερβολική φόρτωση του οργανισμού σε σίδηρο (αιμοχρωμάτωση), είναι τοξική για ζωτικά όργανα και είναι δυνατόν ακόμη να οδηγήσει στο θάνατο. Περίπου τα δύο τρίτα του σιδήρου του οργανισμού βρίσκονται στην αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς. Μικρότερες ποσότητες σιδήρου βρίσκονται στη μυοσφαιρίνη. Η μυοσφαιρίνη είναι πρωτεΐνη που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους μυς. Σίδηρος υπάρχει και σε ένζυμα που ρυθμίζουν βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού μας. Υπάρχουν επίσης πρωτεΐνες που αποθηκεύουν το σίδηρο για μελλοντικές ανάγκες και το μεταφέρουν στο αίμα.

Οι αποθήκες του οργανισμού σε σίδηρο ρυθμίζονται από την απορρόφηση του από το έντερο. Ο σίδηρος της διατροφής που απορροφάται από το έντερο, ανήκει βασικά σε δύο κατηγορίες: Τον οργανικό σίδηρο (από την αίμη) και τον ανόργανο που προέρχεται κυρίως από τα φυτά.  Ο οργανικός σίδηρος είναι συνδεδεμένος με την αίμη και προέρχεται από ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Η αίμη είναι μόριο που περιέχει σίδηρο και δεσμεύεται με πρωτεΐνες όπως η αιμοσφαιρίνη και η μυοσφαιρίνη.

Το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, είναι πλούσια σε αίμη και σε σίδηρο.
Ο οργανικός σίδηρος απορροφάται πολύ πιο καλά από το έντερο, μέχρι 5 φορές περισσότερο από ότι ο ανόργανος σίδηρος δηλαδή αυτός που περιέχεται σε φυτά, φακές, σπανάκι και φασόλια. Βρετανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το 20% των γυναικών είναι αναιμικές. Σε έγκυες γυναίκες με αναιμία δίνονται συμπληρώματα ανόργανου σιδήρου. Όταν ο σίδηρος συσσωρεύεται παθολογικά σε μεγάλες ποσότητες, προκαλεί τοξικότητα σε πολλά όργανα.

Τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι: Συκώτι, κρέας, θαλασσινά, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερύκοκα, δαμάσκηνα) φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), ψωμί και δημητριακά εμπλουτιμένα με σίδηρο.

Βλέπε σχετικά άρθρα: