Καφές και ψηλή πίεση

Κατηγορία: Καφές και καφεΐνη
Διεύθυνση σχετικού άρθρου: http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=142&type=3

Ο καφές περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες με ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό και δεν προκαλεί ψηλή πίεση.Η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ δεν προκαλεί ψηλή πίεση. Η σχέση του καφέ με την πίεση έχει απασχολήσει τους ερευνητές και σήμερα είναι αποδεκτό ότι η κατανάλωση καφέ δεν είναι αιτία υπέρτασης.

Σε μερικούς ανθρώπους είναι δυνατόν να προκαλεί μια μικρή, παροδική, βραχείας διάρκειας ανύψωση της πίεσης. Η εν λόγω αύξηση της πίεσης είναι ανάλογη με αυτήν που παρατηρείται όταν κάποιος ανεβαίνει σκαλοπάτια.

Η σχέση μεταξύ καφέ και υγείας αποτελεί ένα τομέα έρευνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο καφές εκτός από του ότι είναι πολύ δημοφιλής, καταναλώνεται σε ευρεία κλίμακα και υπάρχει σε πολλά ποτά και εδέσματα.

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι ο καφές περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες με ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό. Συγκεκριμένα αναφέρονται δράσεις του καφέ εναντίον των καρδιοπαθειών, του καρκίνου και του διαβήτη τύπου 2. Επίσης φαίνεται ότι ο καφές βοηθά τη μνήμη και αυξάνει τη συγκέντρωση όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Τι συμβαίνει σχετικά με την πίεση σε αυτούς που καταναλώνουν για πολλά χρόνια καφέ; Αυτό είναι ουσιαστικό ερώτημα δεδομένου ότι οι λάτρεις του καφέ είναι όχι μόνο πολλοί αλλά καταναλώνουν τον καφέ, κάθε μέρα, συχνά σε ψηλές ποσότητες, για πολλά χρόνια.
Για να απαντήσουν στο ερώτημα, ερευνητές από την ιατρική σχολή του του Χάρβαρντ, εξέτασαν τα δεδομένα από 155.594 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 55 ετών. Οι γυναίκες αυτές ήσαν νοσοκόμες και συμπεριλαμβάνονταν σε δύο μακροχρόνιες έρευνες για την υγεία. Η διάρκεια της έρευνας για τη σχέση καφέ και πίεσης ήταν 12 χρόνια. Από το σύνολο των γυναικών, βρέθηκαν να έχουν ψηλή πίεση 33.000. Δεν βρέθηκε να υπάρχει αύξηση της πίεσης ανάλογα με την αύξηση της κατανάλωσης καφέ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν από 7% έως 12% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ψηλή πίεση σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο ή καθόλου καφέ. Αντίθετα οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 κυτία αναψυκτικών με ζάχαρη και καφεΐνη είχαν από 28% έως 44% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψηλή πίεση σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερα ή καθόλου αναψυκτικά. Το ίδιο περίπου συνέβαινε και με τις γυναίκες που έπιναν αναψυκτικά τύπου χωρίς ζάχαρη. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι δημιουργούνται ερωτηματικά γιατί η κατανάλωση καφεϊνούχων αναψυκτικών με ή χωρίς ζάχαρο, προκαλεί αύξηση της πίεσης ενώ ο καφές δεν προκαλεί κάτι ανάλογο. Είναι πιθανόν ότι υπάρχουν παράγοντες εκτός της καφεΐνης που προκαλούν αύξηση πίεσης σε άτομα που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά.

Οι πληροφορίες που μας προσφέρουν οι έρευνες σχετικά με τον καφέ είναι ευχάριστες για τους λάτρεις του καφέ. Στοιχεία που προέκυψαν έδειξαν ότι ο αποκλεισμός της καφεΐνης από τη διατροφή δεν μειώνει την πίεση σε ασθενείς που πάσχουν από ήπιας μορφής υπέρταση. Μια νεώτερη εργασία έδειξε ότι γυναίκες που πίνουν 6 φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη ημερησίως διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ψηλή πίεση σε σύγκριση με γυναίκες που πίνουν 3 ή λιγότερα φλιτζάνια καφέ.

Συνοπτικά βλέπουμε ότι η λογική κατανάλωση καφέ δεν είναι αιτία αύξησης της πίεσης. Η κατανάλωση με μέτρο του καφέ αποτελεί μια διαχρονική συμβουλή για την προστασία της υγείας μας.

Βλέπε σχετικά άρθρα: