Χυμοί φρούτων: Πρόληψη από καρκίνο, καρδιοπάθειες και νόσο Αλτσχάιμερ

Κατηγορία: Χυμοί: Δύναμη για την υγεία και ευεξία
Διεύθυνση σχετικού άρθρου: http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=161&type=3

Ο αγνός χυμός φρούτων και λαχανικών προσφέρει πολλά στην υγεία μας.Οι χυμοί αποτελούν ευχάριστο και δημοφιλές ποτό. Ποιο ρόλο έχουν στην προστασία από σοβαρές παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις θρεπτικές ιδιότητες των χυμών. Είναι αποδεκτό ότι φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο και καρδιακές ή αγγειακές παθήσεις. Για τον αγνό χυμό τους που μας προσφέρουν, δεν δίνεται η σημασία που έχουν. Έρευνες δείχνουν ότι η προστασία που προσφέρουν τα φρούτα και λαχανικά από πολλές ασθένειες, οφείλονται πιο πολύ στις αντιοξειδωτικές ουσίες παρά στις φυτικές τους ίνες.

Οι χυμοί, έστω και εάν δεν περιέχουν φυτικές ίνες, έχουν προστατευτική δράση ανάλογη με τα φρούτα και λαχανικά λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που διατηρούν. Για την προστασία της καρδίας και του υπόλοιπου κυκλοφορικού συστήματος, έχουμε πειστικές αποδείξεις από επιδημιολογικές και κλινικές έρευνες, ότι οι αγνοί χυμοί φρούτων και λαχανικών μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακές και αγγειακές παθήσεις (έμφραγμα μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο της καρδίας, εγκεφαλικά επεισόδια).

Βρέθηκε επίσης ότι η επίδραση των χυμών στην προστασία από καρκίνο, είναι μικρή. Επισημαίνεται όμως ότι για το θέμα απουσιάζουν δεδομένα στον άνθρωπο ή υπάρχουν αντιφατικά ευρήματα και για αυτό μειώνεται η αξία των συμπερασμάτων.

Άλλη μεγάλη επιδημιολογική έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση αγνών χυμών φρούτων και λαχανικών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα άτομα που κατανάλωναν 3 ή περισσότερες μερίδες κάθε εβδομάδα (1 μερίδα ισούται περίπου με την ποσότητα η οποία περιέχεται σε 1 φλιτζάνι), είχαν 76% χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από νόσο Αλτσχάιμερ συγκριτικά με άτομα που έπιναν χυμούς λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα.

Οι χυμοί μείωναν τον κίνδυνο για ασθένειες όταν οι επιδράσεις τους εξετάζονταν ξεχωριστά από αυτές των φρούτων και λαχανικών. Τα προστατευτικά για την υγεία οφέλη των χυμών οφείλονται σε συνέργεια αντιοξειδωτικών και άλλων φυτοχημικών ενώσεων που υπάρχουν στα φρούτα και λαχανικά, ανεξάρτητα από τις φυτικές ίνες.

Οι αγνοί χυμοί φρούτων δεν είναι διατροφικά υποδεέστεροι από τα φρούτα και λαχανικά όσον αφορά στη μείωση του κινδύνου προσβολής από χρόνιες ασθένειες που προσφέρουν. Οι αγνοί χυμοί φρούτων και λαχανικών παίζουν ρόλο στη μείωση κινδύνου προσβολής από διάφορες ασθένειες, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Η συμπερίληψη αγνών χυμών φρούτων και λαχανικών στη διατροφή των παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις, μπορεί να προσφέρει προστατευτικές για την υγεία επιδράσεις.

Βλέπε σχετικά άρθρα: