Η καρδιακή προσβολή και το τσάι

Κατηγορία: Το τσάι
Διεύθυνση σχετικού άρθρου: http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=171&type=3

Το τσάι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και βοηθά μεταξύ άλλων για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής. Τα άτομα που πίνουν τσάι σε τακτική βάση, δυνατόν να έχουν μια πιο υγιή και μεγαλύτερης διάρκειας ζωή.

Οι φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχονται στο τσάι, έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες, που μειώνουν τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης. Μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης LDL συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καλή κατάσταση των αγγείων της καρδίας και του εγκεφάλου.

Το τσάι είναι το ρόφημα το οποίο καταναλώνεται το περισσότερο σε όλο το κόσμο.
Τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι έχουν ανάλογες προστατευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Σε έρευνα που έγινε στη Σαουδική Αραβία, σε 3.400 ενήλικες, επιβεβαιώθηκε το ότι άτομα που καταναλώνουν τακτικά τσάι, έχουν λιγότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Στη Σαουδική Αραβία, η κατανάλωση τσαγιού αποτελεί ένα κοινωνικό γεγονός και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πίνει καθημερινά τσάι με την ευκαιρία διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων. Η σημασία της έρευνας, έγκειται στο ότι αφορούσε αποκλειστικά το μαύρο τσάι που καταναλώνεται στη Σαουδική Αραβία.

Μέχρι σήμερα έγιναν πολλές έρευνες που έδειξαν τις ευεργετικές δράσεις του τσαγιού αλλά αφορούσαν κυρίως το πράσινο τσάι που καταναλώνεται στις χώρες της Άπω Ανατολής. Στην έρευνα φάνηκε ότι άτομα ηλικίας από 30 έως 60 ετών που έπιναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια τσαγιού καθημερινά, είχαν 50% λιγότερο κίνδυνο για να πάθουν στένωση των στεφανιαίων αγγείων της καρδίας.

Η στεφανιαία νόσος καρδίας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή με έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Από τα 3.400 άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, φάνηκε ότι 20% έπιναν περισσότερο από 6 φλιτζάνια τσάι ημερησίως. Από το σύνολο τους μόνο το 6% παρουσίαζε στεφανιαία νόσο της καρδίας.

Η προστατευτική δράση του τσαγιού βρέθηκε να είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο παράγοντα που επηρεάζει την υγεία της καρδίας όπως κάπνισμα, παχυσαρκία, σωματική άσκηση και άλλοι.

Θα τονίσουμε το γεγονός ότι είναι μια σειρά από έρευνες που έχουν τεκμηριώσει τις ευεργετικές δράσεις του πράσινου και του μαύρου τσαγιού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μείωση του κινδύνου για καρδιακά αλλά και εγκεφαλικά επεισόδια από την οποία επωφελούνται όσοι πίνουν καθημερινά τσάι, είναι στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις προσπάθειες πρόληψης της μάστιγας των καρδιακών και αγγειακών επεισοδίων.

Βλέπε σχετικά άρθρα: